Antallet af smittede i Danmark med den dødelige lungesygdom legionella er kraftigt stigende. Det er lidt af en gåde, mener ekspert.

22 personer døde i 2016 af lungebetændelsen legionella. I år er antallet af smittede steget med 39 procent i forhold til sidste år, viser tal fra Statens Serum Institut.

Thomas Benfield, der er overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, peger på flere årsager til den kraftige stigning af smittede.

»Vi er blevet bedre til at diagnosticere sygdommen i Danmark. Derfor finder vi tilfælde, der også var der før, og det giver flere tilfælde,« siger han, men erkender, at det blot er et bud.

»Er det en reel stigning, er det en gåde, hvorfor det sker. Diagnostikken kan være en ting, den anden kan være, at der er en ny smittekilde,« siger han.

Legionella eller 'Legionærsygdom' er ifølge ssi.dk en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila. Den smitter ved, at man indånder stillestående, lunkent vand - typisk fra brusere - der er forurenet med bakterien.

Ud fra nedenstående graf kan man se, at 166 blev smittet i år 2016, 98 personer blev smittet i år 2010 og 75 i år 2000.

* 2017 til og med oktober.
* 2017 til og med oktober. Foto: Statens Serum Institut
Vis mere

Legionærsygdom rammer specielt ældre og svækkede personer og omtrent dobbelt så mange mænd som kvinder. Ud over lungebetændelse kan Legionella også give en mildere influenzalignende sygdom, der kaldes Pontiac feber.

Derfor behøver du heller ikke være nervøs, hvis du er er ung og frisk.

»Som andre lungebetændelser rammer det kun ældre og svækkede hårdt. Men hvis du drikker og ryger falder aldersgradienten, så er der en større risiko,« siger Thomas Benfield.

Danmark er et af de lande i Europa med flest smittede af legionella, men det er der en hel naturlig forklaring på, mener Thomas Benfield.

»Det bunder nok i, at vi har så gode mikrobiologer og epidemiologer. Lungeinfektioner er rigtig svære at diagnosticere, men det er vi gode til i Danmark. Og vi får registreret alle tilfælde på landsplan. Derfor tror jeg ikke, at vi er mere ramt,« siger han.​

Thomas Benfield råder dig til at søge læge, hvis du hoster og har feber i flere dage i træk.

Er du så uheldig at blive smittet af sygdommen, er der mellem 10 - 15 procent risiko for at dø.

For at undgå at blive smittet bør man ofte skifte både bruseslange og -hoved. Derudover skal man en gang imellem skylle bruseren i vand, der er mere end 50 grader varmt. Desuden skal man også tjekke, om ens vandinstallationer sidder lige i skabet.

»Risikoen for vækst er specielt høj i stillestående vand, der ikke overholder disse temperaturkrav. Det kan forekomme i blinde rørender eller ved tapsteder, der sjældent bruges,« skriver SSI i nyhedsbrevet.

Samtidig kommer de med et råd til, hvordan du kan undgå sygdommen, når du er ude at rejse. Hoteller er nemlig en ren bakteriebombe.

»Ved ophold på fx hoteller, hvor vandet i rørsystemerne kan have været stillestående, kan man med fordel tænde for vandet i alle haner og forlade rummet, mens vandet løber i nogle minutter, indtil det er blevet helt varmt, og systemet på denne måde er skyllet igennem, inden man tager badeværelse eller køkken i brug,« skriver de.