Charterferier med timevis af solbadning. Postkasserøde rygstykker den ene gang efter den anden i den danske sommer og solbrun solariehud gennem hele vinteren. Danskernes uforsigtige omgang med solen og UV-strålingen under rørene i solcentrene sætter sine dystre og dødelige spor.

Rekordmange danskere bliver nemlig ramt af den alvorlige og i mange tilfælde dødelige sygdom, modermærkekræft. Det viser nye tal, som Cancerregisteret under Sundhedsdatastyrelsen ffentliggjorde fredag. Alene fra 2015 til 2016 er der sket en stigning fra 1.032 til 1.214 i antallet af nye modermærkekræft-tilfælde blandt mænd svarende til en stigning på på 16,9 procent. Blandt kvinder er antallet steget fra 1.262 i 2015 til 1.380 i 2016 svarende til en stigning på 8,3 procent.

»Det er desværre en stigning, vi har set i mange vestlige befolkninger, og den hænger tæt sammen med vores udsættelse for sollys og UV-stråling fra solarier. Det en sygdom, der skal tages alvorligt, for omkring hver tredje ender med at dø af den,« siger overlæge i Kræftens Bekæmpelse Hans H. Storm.

Modermærkekræft kan ramme ung som gammel, men de fleste nyregistrerede tilfælde i 2016 findes hos 60+årige. 60 procent af de nye tilfælde blandt mænd blev registeret blandt  60+årige. Blandt kvinder er tallet 48 procent. Det er ifølge Hans H. Storm fortsat usikkert, om hudkræft forårsages af akkumuleret sol-eksponering gennem længere tid, eller om kræften kan udløses af enkelte voldsomme solskoldninger. Eller begge dele.

»Men der er nok ikke nogen tvivl vi om, at det er en pris, mange ældre betaler for noget, de har gjort tidligere i deres liv,” siger han og tilføjer, at overdreven soldyrkelse på for eksempel charterferier kan være en sandsynlig delforklaring.

Man skal være varsom med at holde bare to år op mod hinanden for at spore en udvikling i sundhedsstatistikker, da stigninger og fald kan skyldes tilfældigheder. Men også når der ses på et længere tidsspand, og når tages højde for befolkningens sammensætning, er der sket en voldsom stigning i andelen af danskere, der bliver ramt af modermærkekræft. I perioden 2007-2016 er antallet af nye modermærkekræft-tilfælde pr. 100.000 personer således steget med hele 39 procent blandt mænd og med 46 procent blandt kvinder.

Slår man det helt lange lys til og kigger på femårs-intervaller, som udjævner de tilfældige udslag på enkelte år, er udviklingen endnu mere udtalt og foruroligende. I perioden 1992-1996 blev der således registreret i alt 860 tilfælde af modermærkekræft blandt danske mænd og kvinder. Det tal er næsten tredoblet til 2.320 tilfælde i femårsperioden 2012-2016.

Hans H. Storm forventer imidlertid, at kurven vil tage et knæk i den rigtige retning på længere sigt, fordi nutidens børn og unge - og for den sags skyld også deres forældre - beskytter sig bedre mod solen end tidligere generationer. Generelt er befolkningen ifølge Hans H. Storm blevet mere oplyst om vigtigheden at undgå stærk sol, og konkret har eksempelvis børnehaver mange steder overdækket sandkasser med solsejl, så børnene bliver bedre beskyttet.

»Vi ved, at det betyder noget. På Island fik mange børn tidligere et partoutkort til et solarium i konfirmationsgave. Det er man holdt op med, og man så hurtigt et fald i risikoen for modermærkekræft. Den effekt kommer vi også til at se herhjemme, i takt med at vi bliver mere fornuftige i vores omgang med solen,« siger han.

Det er helt afgørende for overlevelsen, at sygdommen opdages så tidligt som muligt. Så har man et modermærke, der forandrer sig eller ser uregelmæssigt ud, skal man ikke tøve med at søge læge, lyder den klare besked fra overlægen.