Eksperter rystede over Skat: Grotesk og helt urimelig sag

Skat bliver i en ny sag beskyldt for en yderst kritisabel behandling af en borger

BT kan i dag fortælle, hvordan en brøler internt i Skat har kostet den 37-årige smed Kenneth Lund fra Skælskør hele 118.564 kr. i tabt registreringsafgift.

Kenneth Lund fik i 2010 sin netop ombyggede Harley Davidson fra 1955 godkendt ved toldsyn, og Skat Nordsjælland vurderede registreringsafgiften til 118.564 kr., som han betalte med dankort. Dermed var alle papirer i orden og nummerpladerne kunne sættes på, så Kenneth kunne komme ud på landevejene og udleve sin drøm som Harley-ejer.

Fem måneder senere i april 2011 opdagede Skat, at motorcyklen aldrig skulle have været indregistreret, fordi stel og motor ikke passede korrekt sammen efter standardmålene for Harley Davidson. Men det var ved en fejl ikke blevet noteret internt hos Skat og derfor var motorcyklen gået hele vejen gennem systemet.

’Skat beklager, at vi ikke fik indhentet og kopieret dokumentationen på tidspunktet, da den blev afgiftsberettiget’, skriver Skat 11. april 2011 til Kenneth Lund.

Efter en ny undersøgelse af motorcyklen i sommeren 2011 blev indregistreringen annulleret, fordi Skat og Trafikstyrelsen fandt, at den alligevel ikke kunne godkendes som værende en Harley Davidson. Kenneth Lund ville så gerne have sine 118.564 kr. igen, da der jo skulle fastsættes en helt ny afgift, men han fik ikke andet end en lang næse.

Fordi han har kørt på offentlig vej med sin Harley Davidson kunne han ikke få en krone igen.

’Skat har truffet afgørelse om, at registreringsafgiften ikke kan tilbagebetales, da motorcyklen i sin tid er anmeldt til afgiftsberettigelse, afgiftsberettiget og taget i brug på færdselslovens område,’ skriver Skat Nordsjælland i september 2011 til Kenneth Lund.

Nu står den ulykkelige smed fuldstændig blanket af med en veteranmotorcykel til 200.000 kr. – og han har tabt registreringsafgiften.

  

Se oversigten over hele Kenneths skattesag her
Se oversigten over hele Kenneths skattesag her
Vis mere

PÅ MOBIL? Se oversigten over hele Kenneths skattesag her

Kenneth Lunds advokat, Claus Bach Christensen, der er partner i Actio Advokater og ekstern lektor i skatteret ved Københavns Universitet, mener, at sagen er en af de mest urimelige, han nogensinde har behandlet.

- Det svarer til, at du køber et tv i en butik. Efter nogle måneder tilbagekalder butikken så dit tv, fordi der er opdaget en gammel fejl, men samtidig kan du ikke få dine penge tilbage, fordi du har brugt tv’et. Hvis Skat havde været en privat virksomhed, havde de helt klart handlet i strid med reglerne, siger Claus Bach Christensen, der mener, at Kenneth Lund er fanget i et lovmæssigt vakuum.

- Det er Skat, der har begået en fejl, men alligevel holder Skat stift fast i reglerne om, at Kenneth skal betale afgift, fordi han har kørt på færdselslovens område, siger Bach Christensen.

I juli i år tabte Kenneth Lund sagen i Landsskatteretten, der også mente, ’at køretøjet har været taget i brug på færdselslovens område, og det er derfor berettiget, at Skat har afkrævet klageren registreringsafgift.’

I FDM (Forenede Danske Motorejere) vækker sagen stor bekymring.

- Det er en af de mest groteske sager, jeg har oplevet. Hvis en borger skal bøde for, at Skat har lavet en fejl i sagsbehandlingen i forbindelse med indregistreringen og derfor trækker registreringen tilbage, så er vi ude i et principielt problem, der kan ramme alle danskere med et motorkøretøj. Har Skat loven på sin side i den her sag, så må loven laves om, siger Per Alkestrup, der er leder af juridisk afdeling i FDM.

Lektor i skatteret Thomas Rønfeldt fra Aalborg Universitet mener slet ikke sagen holder.

- Når først registreringsafgiften er betalt, har borgeren papir på, at køretøjet er lovligt at køre på. Når Skat så bagefter vurderer, at der ikke var grundlag for at indregistrere køretøjet, har Skat samtidig mistet grundlaget for at indkræve afgiften og så skal borgeren selvfølgelig have pengene igen, siger Rønfeldt.

Underdirektør i Skat Motor, Søren Buus, vil ikke kommentere på den konkrete sag, men han skriver i en mail, at borgeren har et særligt ansvar for at sikre køretøjets identitet inden syn og indregistrering.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ FACEBOOK HER

LÆS MERE OM SAGEN I BT TIRSDAG
* Stort interview med Kenneth om skatte-mareridtet: 'Jeg er fanget i et hul'
* Skat: Borgerens eget ansvar