Fire ud af fem regioner undersøger bevidst ikke deres hospitaler for PCB, selv om over en million kvadratmeter kan være inficeret. Minister kræver, at regionerne lever op til deres ansvar.

Det er i højere grad reglen end undtagelsen, når fire ud af fem regioner systematisk undlader at undersøge, om deres hospitaler og sygehuse er inficeret med en af verdens 12 farligste miljøgifte, PCB.

Endnu ikke offentliggjorte opgørelser fra regionerne viser, at et bygningsareal på mere end en million kvadratmeter og hundredvis af andre hospitalsbygninger ifølge regionernes egen vurdering »kan indeholde PCB«.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF), der har fået præsenteret de nye oplysninger, ser alvorligt på sagen.

- Jeg forventer, at regionerne lever op til deres ansvar og sikrer, at der ikke er PCB, som udgør en sundhedsrisiko på sygehusene, siger hun.

PBC kan ifølge Sundhedsstyrelsen både være »kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og skade immunforsvaret«.

Ifølge loven er regionerne først forpligtet til at undersøge, om bygninger indeholder farlige mængder PCB, hvis de har en »begrundet mistanke« om det.

En rapport, som Berlingske Nyhedsbureau har fået indsigt i, viser, at stikprøver på Farsø Sygehus i Nordjylland i 2011 viste PCB-værdier, som var »360 gange højere end de grænseværdier, Miljøstyrelsen har fastsat«. Og selv om mindst 94 bygninger, fordelt på Region Nordjyllands 11 sygehuse, ifølge regionens egne beregninger kan indeholde PCB, så vurderer man ikke, at det alene udgør en begrundet mistanke.

- Når der ikke er noget krav om, at vi skal undersøge for PCB-gift i vores bygninger, så gør vi det ikke. Vurderingen i Region Nordjylland er, at vi efter gældende regler skal være opmærksomme, når vi renoverer vores bygninger, men i det daglige skal vi ikke være bekymrede, forklarer kontorchef i Koncern Økonomi i Region Nordjylland, Niels Sloth.

I Region Midtjylland vurderer man, at udvalgte bygninger på hospitaler i regionen - svarende til 500.000 kvadratmeter - kan være inficeret med PCB. Alligevel giver det ikke kommunen anledning til at teste, om PCB-værdierne er så høje, at ansatte og patienter kan blive syge af det.

- Vi vurderer ikke, at der er begrundet mistanke om høje mængder PCB, alene fordi et sygehus eller et hospital er opført i risikoperioden (fra 1950 til 1977, hvor man anvendte PCB, red.), oplyser kontorchef for bygningskontoret i Region Midtjylland, Klavs Bjerre.

I Arbejdstilsynet, som har ansvaret for at undersøge om regionerne overholder reglerne på området, er man overrasket over, at to ud af tre hospitaler ikke er undersøgt for PCB, og man undrer sig over regionernes prioriteringer, som ifølge ingeniør Finn Gamél Christensen ved Arbejdstilsynet »må stå for egen regning«.

I Dansk Sygeplejeråd er man rystet over de nye oplysninger.

- Hvis det er den holdning, man har i regionerne, så er vi virkelig ude på et skråplan, der ingen steder hører hjemme i 2012, lyder det fra næstformand Dorte Steenberg.

Formand for Danske Regioner, Bent Hansen, har ikke ønsket at kommentere de nye oplysninger, men i en mail skriver han, at regionerne overholder de gældende regler og følger regeringens PCB-handlingsplan.