Nogle patienter skal have mindre i erstatning, og andre skal slet ikke have nogen penge, selv om de er kommet alvorligt til skade i forbindelse med deres behandling i det danske sundhedsvæsen.

Det er holdningen i regionerne, der nu lægger op til at stramme kriterierne for at yde erstatning til skadesramte patienter. Det sker for at bremse de senere års eksplosion i de offentligt finansierede udbetalinger via Patientforsikringen, som er fordoblet siden 2007 til næsten 800 millioner kroner i dag og ventes at runde én milliard kroner i 2015.

- Det er en voldsom udvikling i en tid, hvor riget fattes penge. Vi må for eksempel se på, om det er rimeligt, at en patient på 85 år med en årelang sygdomshistorie og et komplekst forløb stadig skal kunne få en høj erstatning, hvis der støder komplikationer til, siger formand for sundhedsudvalget under Danske Regioner, Ulla Astman (S).

Offensiven fra regionerne kommer efter, at antallet af anmeldelser med krav om erstatning efter patientskader bliver ved med at vokse kraftigt. Fra første halvår 2011 til samme periode i 2012 steg tallet med 25 procent til knap 5.000. Regionerne retter også et kritisk blik mod den såkaldte »tåleregel«, hvor patienten har fået den korrekte behandling, men alligevel kan få erstatning, hvis han rammes af alvorlige, uforudsete bivirkninger.

I landets største patientorganisation advarer formand Lars Engberg mod at forringe ordningen.

- Det er en automatreaktion at give folk mindre i erstatning og gøre det sværere at få det. Patienterne bør i stedet undersøge, om de mange patientskader kan skyldes, at der er blevet effektiviseret så meget, at det er gået ud over kvaliteten på nogle områder, siger han.

Nogle stramninger vil kræve en lovændring, men sundhedsminister Astrid Krag (SF) støtter i første omgang en tættere dialog mellem regioner og Patientforsikringen for i højere grad at undgå de fejl, som udløser erstatning.

Er det i orden at beskære patienterstatningerne? Sig din mening herunder.