På internettet sælges Viagra, antipsykotisk medicin og lignende lægemidler direkte til forbrugerne på baggrund af en »hurtig og anonym onlinekonsultation« med en udenlandsk læge. Lægeforeningen advarer.

Med få museklik kan du bestille medicin på nettet og få den leveret anonymt med posten - helt uden om din egen læge og de danske sundhedsmyndigheder, og uden at være undersøgt af en læge. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Lægeforeningen og de danske sundhedsmyndigheder advarer danskerne mod at købe receptpligtig medicin hos private, udenlandske netbutikker uden om egen læge.

»Det er et kæmpe stort og stigende problem. Det er ikke patienternes helbred men medicinsalget, som er i højsædet hos disse butikker, og det er patienterne selv, der stiller deres diagnose, når de bestiller medicinen. Det er meget utrygt, og det bypasser alle vores tiltag herhjemme om for eksempel at undgå resistensproblemer med antibiotika, ligesom der er risiko for fejlbehandling og overbehandling,« siger formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, til avisen.

Hos nogle netbutikker, herunder Euroclinix.dk og 121doc.dk, der begge opererer fra England - skal man i forbindelse med bestillingen gennemgå en »hurtig og anonym onlinekonsultation«, hvor man ved hjælp af nogle krydser skal svare på få generelle helbredsspørgsmål.

Morgenavisen Jyllands-Posten skriver, at svarene derefter - ifølge hjemmesiderne - bliver vurderet af en tilknyttet engelsk læge, der udskriver medicinen.

»Det er meget langt væk fra lægelig kontrol, hvis patienten blot skal udfylde et elektronisk spørgeskema for at få medicin. De udenlandske læger kan ud fra anonyme krydser ikke vurdere, om patienten overhovedet har et behandlingsbehov, om patienten kan tåle medicinen, og om patienter tager andet medicin, som kan spille uheldigt sammen med medicinen,« siger Mads Koch Hansen.

Samme melding lyder fra både Sundhedsstyrelsen og fra specialkonsulent Helle Jakobsgaard fra Apotekerforeningen.

»Man skal ikke blot give medicinsk behandling ud fra, hvad man tror, man fejler,« siger hun.