Journalist Asbjørn With fra Nordjyske Medier blev fredag eftermiddag hyldet som årets Cavlingprismodtager i en tæt pakket bibliotekssal i Rundetårn
Journalist Asbjørn With fra Nordjyske Medier blev fredag eftermiddag hyldet som årets Cavlingprismodtager i en tæt pakket bibliotekssal i Rundetårn Foto: Liselotte Sabroe

Dansk journalistiks fornemste hæderspris, Cavlingprisen, er tildelt for kulegravningen af Rebild Kommunes svigt i sager om sexmisbrug, skriver b.dk.

Journalist Asbjørn With fra Nordjyske Medier blev fredag eftermiddag hyldet som årets Cavlingprismodtager i en tæt pakket bibliotekssal i Rundetårn midt i København i overværelse af pressens minister, statsminister Helle Thorning Schmidt. For første gang var det først ved receptionen, at vinderen blev afsløret - tidligere har vedkommende, og herefter resten af Danmark, fået besked inden overrækkelsen.

Asbjørn With roses for sin »gammeldags vagthundejournalistik« og for at have været medvirkende årsag til, at fire topchefer i den jyske kommune er skiftet ud efter omfattende svigt i sager om sexmisbrug, tvangsfjernelser og hjælp til handicappede.

Berlingske har tidligere vundet Cavlingprisen. I 2001 gik den til den ene af de to USA-korrespondenter, Poul Høi, for »fremtidssikret avisjournalistik i en tidsalder, hvor det skrevne ord er sat under hårdt pres«, og i 2008 vandt journalisterne Morten Frich, Morten Crone og Jesper Woldenhof sammen med fotojournalist Erik Refner prisen for dækningen af sagen om politisvigt »i deres dagsordensættende, flermediale serie Forbrydelsen«, der påviste »store mangler i den ellers stort opreklamerede politireform«.

Cavlingprisen er opkaldt efter journalist og forfatter Henrik Cavling (1858-1933), som var stifter af Dansk Journalistforbund. Prisen, som udgøres af 25.000 kroner og Jørgen Rodes statuette af Henrik Cavling, blev indstiftet i december 1944 ved forbundets 40-årsdag og gives til en journalist - eller en gruppe af journalister i samarbejde - »der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det foregående år«. Den blev første gang uddelt i 1945 og tilfaldt da journalist Henrik V. Ringsted.

Priskomitéen er nedsat af Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse og består af fem medlemmer med freelancejournalist og tidligere TV-vært Kurt Strand som formand.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.