Efter at have tilbragt en uges tid i det ebola-hærgede Liberia landede TV2-journalist Rasmus Tantholdt torsdag aften på dansk jord. Selvom han mener at have helgarderet sig under opholdet i Liberia, vil han de kommende uger være "meget opmærksom" på, om han får det dårligt.

- Man kan jo ikke undgå at tænke over det, når man kommer hjem, og jeg vil selvfølgelig være meget opmærksom på, om jeg får det dårligt eller begynder at svede i de kommende tre uger, som er inkubationstiden. Jeg er blevet rådet til ikke at komme tæt på nogen, der er syg. Og skulle jeg blive smittet med influenza, vil jeg da klart blive stresset og tænke "fuck, er det bare influenza, eller hvad er det?", siger Rasmus Tantholdt til BT, men understreger samtidig, at han med den viden, han har om ebola, er sikker på, han ikke er smittet.

- Men jeg ved jo ikke, om der er noget, jeg ikke ved om sygdommen, siger han.

Fredag formiddag kom det frem, at en af DRs udsendte til Liberia torsdag blev indlagt på Hvidovre Hospital med mistanke om at være smittet med ebola. En mistanke som dog er blevet afkræftet. Til gengæld er en amerikansk tv-fotograf, der også har dækket ebola-epidemien i Liberia, blevet konstateret smittet. Og det overrasker Rasmus Tantholdt.



- Min første tanke var, hvordan han mon har dummet sig sådan? Det er virkelig på grænsen til umuligt at blive smittet, hvis man tager sine forholdsregler. Man kan kun blive smittet gennem direkte kontakt. I den uge, jeg var af sted, rørte jeg ikke ved én eneste person, og det var meget underligt. Normalt giver min fotograf og jeg hinanden high five eller skulderklap, men det gjorde vi ikke i Liberia, siger han.

Rasmus Tantholdt fortæller, at han og tv-fotografen Anders Bach inden deres afrejse til Liberia satte sig grundigt ind i, hvordan de skulle forholde sig. Blandt andet var de forbi Statens Seruminstitut for at få grundig vejledning, ligesom de medbragte beskyttelsesdragter, desinficerende gel og klorin hjemmefra.



- Vi smurte vores hænder ind i gel hver eneste gang, vi var ude, og når vi satte os ind i bilen igen efter et interview, sprayede vi vores sko og vores tøj med klorin. To gange interviewede jeg nogle, som angiveligt var smittet, og der holdt jeg passende afstand, ligesom jeg holdt nøje øje med, at de ikke spyttede på mikrofonen. Det gjorde de nu ikke, men alligevel sprayede vi også mikrofonen med klorin, hver gang den havde været i brug, siger Rasmus Tantholdt.

WHO anslår, at over 3.300 er døde af ebola og mere end 7.100 er smittede i Vestafrika.