Lyt til artiklen

ADVARSEL! STÆRKE BILLEDER

Jeanette Mikkelsen fik et chok, da hun så flere radmagre og vanrøgtede heste på Vorbasse Marked i går.

Enkelte var endda apatiske og havde sår og øjenbetændelse.

»Den ene af dem sad grimen helt inde i hovedet på. Vi prøvede at flytte på den, men der var store sår indenunder. Den lå ned og var helt apatisk. Vi stod og raslede med en pose, og ethvert dyr reagerer på den slags. Der var ingen reaktion. Vi prøvede også at lægge noget vand på hånden under dens mule. Heller ingen reaktion,« siger Jeanette Mikkelsen til bt.dk og fortsætter:

»Den havde øjenbetændelse over det hele, og dens hofter stak ud. Jeg forstår ikke, at man kan tage til marked med en så vanrøgtet hest.«

Jeanette Mikkelsens datter Camilla Stormont har et hestecenter, og hun hjælper til med at passe de 12 heste i stalden. Derfor kunne Jeanette Mikkelsen med det samme se, at der var noget galt med mange af hestene på Vorbasse Marked.

»For blot to år siden så jeg kun en hest og to føl, som var vanrøgtede på markedet. Men i år væltede det med skeletter,« siger hun.

(Foto: privat)
(Foto: privat)
Vis mere

Hun tog billeder af hestene og lagde dem på Facebook. Embedsdyrlægen, som har det overordnede ansvar for dyrevelfærden på Vorbasse Marked, er blevet politianmeldt for forsømmelighed. BT har været i kontakt med embedsdyrlægen, men hun ønsker ikke at udtale sig.

Også Dyrenes Beskyttelse kommet i stiv modvind, fordi deres dyrlæge på markedet ikke skred ind, og især fordi dyrevelfærdsorganisationen efterfølgende forsvarede hende på Facebook.

»Vi har haft en meget erfaren dyrlæge på Vorbasse i dag. Hun rapporterer, at ingen heste var i en stand, så de decideret ikke var markedsegnede. En hoppe var noget tynd, men ikke i en grad, så vi kan skride ind. Hestene havde som hovedregel vand, markedsledelsen måtte adviseres om en enkelt, der manglede. Ser man noget problematisk, bør man altid kontakte markedsledelsen,« skrev Dyrenes Beskyttelse.

(Foto: privat)
(Foto: privat)
Vis mere

Det svar var der mange, som blev rasende over.

»Jeg ønsker STRAKS at melde mig ud af Dyrenes Beskyttelse. Hvis I kan godtage en dyrlæges accept af samtlige heste der står på Vorbasse marked, så ønsker jeg IKKE at støtte jer længere,« skriver Toni Simonsen i et opslag på organisationens hjemmeside, hvor der er kommet en sand storm af vrede henvendelser efter at billederne af de radmagre og uplejede heste begyndte at blive delt på Facebook.

(Foto: privat)
(Foto: privat)
Vis mere

Flere andre vil ligesom hende trække støtten til Dyrenes Beskyttelse efte at have set billederne.

»Der er brug for, at Dyrenes Beskyttelse træder i karakter, NU... Luk alt handel med dyr på Vorbasse Marked og red de stakkels dyr,« skriver Peter Karlsen.

BT har været i kontakt med dyrlæge Inger Lund Overgaard, som besøgte Vorbasse Marked på vegne af Dyrenes Beskyttelse fredag. Hun bekræfter, at ingen af hestene efter hendes professionelle vurdering var uegnede til markedet.

(Foto: privat)
(Foto: privat)
Vis mere

»Det er ikke de bedste og kønneste heste, der kommer på marked. Man kan have sine egne meninger om deres tilstand, men som dyrlæge må jeg vurdere sagligt,« siger hun.

Hun var dog ikke embedsdyrlæge på markedet og har derfor ikke ansvaret.

»Jeg har som dyrlæge altid et ansvar i henhold til dyreværnsloven. Men der er mange heste på Vorbasse Marked, så jeg har ikke set dem alle sammen, men som helhed bliver det bedre og bedre på markederne,« siger Inger Lund Overgaard.

Dyrenes Beskyttelse har i løbet af Vorbasse Marked fået fjernet en meget mager hest efter at være blevet kontaktet på nødnummeret 1812, fortæller Inger Lund Overgaard.