Det er de helt store følelser, der kommer i kog, når DR mandag aften blænder op for anden del af dokumentaren 'Børn under jorden: Bortførelsen.'

Her portrætteres moderen Lisbeth Markussen og hendes planlægning og bortførelse sine tre børn til udlandet. Hun mener ikke, faderen Rico bør have samvær med børnene, selvom myndighederne har vurderet, at han skal have det. Derfor tager hun dem med på en farefuld færd, der i programmet ender i Peru i Sydamerika.

Men ud over at skabe debat om dybt problematiske samværssager under skilsmisser og bortførelse af børn, er DR også kommet ud i et kraftigt stormvejr, fordi de har vist tre børn i deres livs krise på prime time-tv.

»Det er fuldstændig ude af proportioner, og det, der er behov for, er, at myndighederne får koordineret det her med bortførelser bedre. Selvfølgelig er programmet med til at skabe debat, men vi vil aldrig være med til at udstille børn på tv,« siger formand for Foreningen Far Jesper Lohse.

Han fortæller til BT, at Foreningen Far blev kontaktet af produktionsselskabet for at spørge, om de ville medvirke i programmet.

»Produktioneselskabet kontaktede os, men vi sagde fra starten nej tak. For det er så alvorlige og så få sager med nogle enkelte kriminelle selvtægtspersoner, der hjælper forældre med at bortføre børn, og de er fuldstænidg ude af proportioner. Derfor giver vi alle de oplysninger, vi har til politiet. For det er deres opgave og ikke DRs at optrevle det.«

Det er dybt ulovligt at bortføre børn, og DR er derfor kommet i vælten over at filme et helt forløb, hvor moderen planlægger og udfører en potentiel forbrydelse uden at gribe ind.

Men også hjerteskærende scener af børnene, der kaster legetøj efter hinanden, skriger og græder har også medført hård kritik af public service-kanalen.

»Man fremstiller de tre børn i flere alvorlige krisesituationer i deres privatliv uden at sløre dem. Det har ellers været god etik at gøre det med børn under 18 år,« siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

Den manglende tilsløring af børnenes ansigter kan komme til at følge dem resten af deres liv, mener direktøren.

»Det ligger jo på nettet nu i diverse klip. De her børn kan genkendes senere i deres liv og vil blive forbundet med det. De her letgenkendelige børn og deres ret tragiske bortførsel til et fremmed land vil de jo senere hen kunne se var mandagsunderholdning for hele Danmarks befolkning. DR bruger argumentet om, at alle der er involverede kender børnenes identitet. Men det er trods alt et lille antal i forhold til, det er blevet fælleseje for hele Danmark.«

BT har forsøgt at få en kommentar fra DR, men de er endnu ikke vendt tilbage. Men kanalens journalistiske redaktør Erling Groth sagde søndag i programmet Presselogen.

»Når man skal maskere, så handler det om anonymitet. Men i det her tilfælde er det sådan, at familien omkring de her forældre - alle primære og sekundære omsorgspersoner - udmærket er klar over, hvem de her børn er.«

Børns Vilkår mener, at DR i aften børn genoverveje at tilsløre børnene i anden del af dokumentaren.

»Jeg kan være meget i tvivl om, DR har foretaget etiske overvejelser, og jeg har svært ved at forstå, de er kommet frem til det her resultat,« slutter Rasmus Kjeldahl.