Tåbeligt og uden en chance for at reagere, mener ekspert. Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen udsatte ikke kun sig selv, men også sine medtrafikanter for stor fare, da han i juli sidste år blev taget i at køre 212 km/ t på en motorvej i Jylland.

212 km/ t. Så sindssygt stærkt kørte Danmarks andenrigeste mand, ejeren af tøjimperiet Bestseller Anders Holch Povlsen, da han sidste år blev taget af politiet.

Rigmanden, der ifølge Berlingske Business Magasin er god for over 36 milliarder kroner, drønede ud af den jyske motorvej ved Hedensted i nordlig retning i sin luksusbil Tesla Model S. Over hele 2,5 km blev hans fart målt til at være på gennemsnitligt 212 km/t - på en strækning, hvor man højst må køre 130 km/t.

Som bt.dk kunne afsløre torsdag skal Anders Holch Povlsen nu for retten, hvor han er tiltalt for at bryde færdselsloven. Han står til at få en bøde på 8.000 kr samt udsigten til at miste kørekortet, da der er nedlagt påstand om en ubetinget frakendelse af kørekortet i et år.

Lovovertrædelsen, der fandt sted den 6. juli 2015 ved 20-tiden, er da også i den vilde ende af fartovertrædelser.

Det mener dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik, Jesper Sølund. Han betegner en hastighed på 212 km/t som værende i kategorien ’vanvidskørsel’.

For det er bestemt ikke ufarligt at drøne rundt med sådan en fart – hverken for bilisten selv eller for de andre bilister, forklarer Sølund til BT.

»Det er tåbeligt og taler for sig selv. Man har ikke en chance for at reagere, hvis der sker noget uventet, når man kører så hurtigt,« siger Sølund.

Formanden for Haverikommissionen for vejtrafikulykker, Mette Fynbo, ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sig, men forklarer, at der generelt er sammenhæng mellem fart og risikoen for ulykker. Og det er ikke kun for bilisten, at det kan være farligt med den høje hastighed.

»Det kan for andre trafikanter være meget svært at vurdere, hvornår man kan køre ud eller skifte spor, hvis en bilist kører meget hurtigt. Det bliver simpelthen for at svært at afkode trafikken, når der er en, der kører meget hurtigt,« siger Mette Fynbo. Hun oplyser, at en undersøgelse lavet af Haverikommissionen, hvor man har undersøgt 300 ulykker, har vist, at hastighed er årsag til to ud af fem ulykker.

Også på facebobook har Anders Holch Povlsens vilde kørsel skabt debat. På BTs facebook-side var mange læsere forarget over den høje fart, som milliardæren kørte med.

'Det er vanvittigt at køre 212 km i timen. Han risikerer at få andre menneskers liv på sin samvittighed! Reglerne burde være strammere mht frakendelse af kørekort, når man kører så stærkt !!!', skriver facebookbrugeren Louise Fredberg Johnsen, mens Lise-Lene Milling Andreasen skriver følgende:

'Færdselsloven gælder for ALLE, høj som lav. Af med kørekortet og en kæmpebøde, så kan han lære det, kan han.'

Enkelte brugere forsvarer dog også Anders Holch Povlsens kørsel:

'Fartforskrækkede danskere kan her få afløb for alle fordomme. Klap nu hesten, det er en meget sikker bil og der har sandsynligvis været meget lidt trafik, hvorfor der ikke har været nogen fare. På den anden side af grænsen køres der langt stærkere uden de store risiko,' skriver facebook-bruger Hans Kristian Kristensen.