____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Ifølge en ny rapport fra Patientombuddet, hvor Patientforsikringen har vurderet 336 erstatningssager omhandlende perforation af tarmen fra 2009 til 2011, har 160 patienter samlet set fået 33,4 millioner kroner i erstatning. 36 af de patienter, der søgte om erstatning, døde som følge af »utilsigtede hændelser«, skriver Ekstra Bladet fredag.

De såkaldte utilsigtede hændelser sker, hvis kirurgen ved et uheld kommer til at skære hul i en tarm i forbindelse med operationen, eller hvis hullet ikke bliver syet ordentligt sammen og derfor »springer op« bagefter.

Overlæge Hans Jørgen Kirkeby ved Urinvejskirurgisk Klinik, Aarhus Universitetshospital, som har været sagkyndig på rapporten for Patientombuddet, forklarer, at tarmperforation er en meget alvorlig tilstand, hvor patienten i mere end 10 procent af tilfældene dør.

»Man skal erkende risikoen, se risikoen i øjnene, informere patienten om den, og så skal man forsøge at forebygge, så godt man kan. Det er jo aldrig godt nok, for vi skal jo ned på nul. Vi vil ikke have nogle utilsigtede hændelser overhovedet,« siger han til Ekstra Bladet.

Han fortæller til avisen, at kirurgerne ikke altid kan forudse perforationen, når de bruger nye metoder og nye instrumenter. I nogle tilfælde kommer kirurgen til at skade et område i tarmen med dødt væv, hvorefter skaden først udvikler sig, når patienten er kommet hjem.

Næstformand i Dansk Kirurgisk Selskab Jesper Durup siger til Ekstra Bladet, at det er en komplikation, som kirurgerne gør meget for at undgå, men at utilsigtede skader på tarmen i forbindelse med et kirurgisk indgreb aldrig helt kan undgås.