DSBs togstewardesser - der efter 2012 hedder togførere - er steget 49 procent i løn siden 2011. Det er otte procent mere end gennemsniittet for ansatte i staten. På billedet ses underdirektør i DSB Tog Anette Haugaard.
DSBs togstewardesser - der efter 2012 hedder togførere - er steget 49 procent i løn siden 2011. Det er otte procent mere end gennemsniittet for ansatte i staten. På billedet ses underdirektør i DSB Tog Anette Haugaard. Foto: Anders Hviid
DSBs togpersonale er steget markant de seneste tolv i år i forhold til andre ansatte i staten.

I perioden fra 2001 til 2010 steg togstewardessernes, efter 2012 kaldes disse for togførere, gennemsnitsløn med 49 procent fra 311.000 kr. til 462.000 kr., mens den gennemsnitlige løn blandt alle ansatte i staten steg 41 procent. Og lønnen for togstewardesser med en halv-årig uddannelse er 53 procent højere end en sammenlignelig stilling i staten.

Det står i Quarts-rapporten fra 2011 om muligheder for effektiviseringer i DSB.


Over niveauet

Her lægges vægt på, at lønniveauet er meget højt: ’Både lokomotivførere og togførere har opnået et højt lønniveau, som ligger væsentligt over niveauet for tilsvarende offentligt ansatte personalegrupper. For lokomotivførerne ses det, at de får en løn, som er 48 procent højere end for buschauffører. For togførerne gælder det, at disse får 53 procent mere i løn end specialarbejdere i staten’.

Debatten om DSBs togstewardessers løn har raset, siden BT i mandags afslørede, at DSBs salgsvogne siden 2004 har haft en underskud på næsten en milliard. 
475.000 FOR AT SÆLGE KAFFE - 1


DSBs ledelse har givet personalets løn på 475.000 kroner inklusiv pension og overarbejde skylden for det gigantiske underskud til stor forbitrelse hos Dansk Jernbane Forbund.

- Har man i det offentlige Danmark helt mistet begrebet for, hvad der er en OK løn? spørger Annette Heick.

DSB har tabt 715 mio. i Sverige - 1


Rapporten peger da også på, at der er store muligheder for at mindske DSBs samlede gæld på 17,55 milliarder ved at sætte lønnen ned.

Men trods anbefalingerne i rapporten ligger lønnen fortsat på samme høje niveau, fortalte underdirektør i DSB Tog Anette Haugaard i mandagens BT.

- Vores togpersonale har jo heldigvis også flere andre funktioner end at sælge kaffe, men du har helt ret i, at man kan ikke sælge kaffe eller slik på det lønningsniveau, lød det.

Hvad mener du? 
Deltag i debatten herunder.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.