Lyt til artiklen

Det israelske firma, Elbit, der vandt konkurrencen om at sælge kanoner til forsvarer, har et »blandet omdømme,« mener tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard. Han vil ikke købe våben af firmaer, der overtræder international lov.

Det stadig mere påtrængende behov for at købe moderne artilleri – kanoner - til forsvaret er på vej ind i en ny politisk hårknude. Den tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R), der nu som de radikales forsvarsordfører er med til at træffe beslutningerne om våbenkøb til forsvaret, vil afvise at købe artilleri fra virksomheder, der »overtræder international lov.« Og det er netop, hvad vinderen af den seneste konkurrence om at sælge artilleri til Danmark, israelske Elbit Systems, beskyldes for.

 

I april vandt den israelske våbenproducent, Elbit, den daværende konkurrence om at levere for omkring en halv milliard kroner moderne artilleri til afløsning for de få tilbageværende helt nedslidte og umoderne 53 år gamle kanoner, der endnu findes i Hæren. Men udbudet blev aflyst, angivelig fordi der var tvivl, om forsvaret havde pengene til at købe kanonerne. Et efterfølgende forsøg på at låne eller leje artilleri fra en af Danmarks allierede er ikke lykkedes, og derfor agter regeringen at gennemføre en ny konkurrence om at sælge kanoner til Danmark.

Har leveret udstyr til bosættelser

Men hvis israelske Elbit også vinder det næste udbud, er der lagt op til politiske problemer. For Elbit har angivelig leveret udstyr til både den såkaldte sikkerhedsmur i Israel og til bosættelser, der ifølge internationale regler er ulovlige.

»Jeg har ingen problemer med israelske firmaer, men jeg har problemer med firmaer, der overtræder international lov. Det firma, der er i spil (Elbit, red), har et blandet omdømme. Forsvarsministeriet må stå på mål for, om det overholder internationale konventioner og ret. Hvis ikke, kan det selvfølgelig ikke levere til dansk forsvar,« siger han. Martin Lidegaard nævner, at han ikke kender de nærmere detaljer om Elbits medvirken til opførelsen af sikkerhedsmuren og sikring af de israelske bosættelser. »Men bosættelserne på Vestbredden er ulovlige, og det er opførelsen af muren også, og jeg mener principielt, at selvfølgelig skal Danmark ikke købe våbensystemer af leverandører, der har det ene eller det andet problem med international ret.«

 

Hørte du som udenrigsminister om problemer med Elbit, da regeringen i foråret diskuterede køb af artilleri med forsvarsforligspartierne?

»Hvis jeg havde hørt om det, kunne jeg nok ikke tillade mig at udtale mig om det, da det er meget følsomme oplysninger. Sådan er det.«

FNs specialrapportør for menneskerettigheder i de besatte palæstinensiske områder, Richard Falk, opfordrede for tre år siden til at boykotte en række virksomheder, inklusive Elbit Systems, indtil de »bringer deres operationer i overensstemmelse med internationale menneskerettigheder og international lov.« En række pensionsfonde, blandt andet i Danmark, har ikke længere investeringer i Elbit.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) siger til Berlingske, at køb af nyt artilleri er en hastesag, som han vil diskutere med forligspartierne på førstkommende møde. Ministeren vil lægge op til, at der gennemføres et nyt udbud efter »de almindelige udbudsregler,« altså uden på forhånd at frasortere mulige bydere som Elbit.

Udbud efter almindelige regler

»Det gamle artilleri er helt nedslidt og utidssvarende, og jeg tager anskaffelsen op med henblik på, at vi igangsætter en udbudsrunde. Mit udgangspunkt er, at vi følger de almindelige regler og EUs udbudsdirektiv, og jeg har ikke problemer, hvis et israelsk tilbud skulle blive det bedste.« Peter Christensen tilføjer, at partierne i sidste forlig aftalte, at der skal indkøbes nyt artilleri. »Laver man et udbud efter de almindelige regler, kan Elbit også byde med. Hvis man på forhånd diskuterer, hvem der må vinde et udbud, så har man i hvert fald forladt de almindelige udbudsregler,« understreger han.

Kan et eller to partier nedlægge veto mod et udbud, som Elbit kan vinde?

»Min indstilling til arbejdet med forligskredsen er, at vi taler om tingene sammen, og det gør vi helt sikkert bedst når vi mødes og ikke gennem en avis.«

 

Hverken Elbit Systems eller den israelske ambassade i København er vendt tilbage på Berlingskes henvendelser om en kommentar.

I udbuddet, der blev aflyst i foråret, efterspurgte forsvaret tilbud på 15 selvkørende artillerisystemer, med option på mellem ni og 21 styk. Tilbudspriserne er ikke kendte, men forsvaret menes at have reserveret mellem en halv og en milliard kroner til artilleriet, der teknisk kaldes haubitzere, som er et krumbanevåben.