Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Et billede af Kronprinsesse Mary, der cykler rundt på en ladcykel med Prins Vincent og Prinsesse Josephine foran Amalienborg har skabt debat på BTs Facebookside.

»Har de mon glemt hjelmene?« spørger Dorte Just Bjørnskov, mens Jerry Arnold skriver: »Nej, nej, nej, Mary.«

»Ja - husk nu de snuble-kyser - uheld kan også ske på korte ture...« skriver Kian Kestler på BTs side på Facebook.

I Rådet for Sikker Trafik er de dog ikke lige så meget oppe at køre over Marys cykeltur uden cykelhjelm.

»Jeg kan ikke hidse mig op over man ikke gør det. Vi lever i frit land, hvor det er op til den enkelte, om man vil bruge cykelhjelm. Men vi anbefaler at alle bruger cykelhjelme – også de royale - for vi ved, det har en effekt,« siger Mogens Kjærgaard Møller, der er direktør i Rådet for Sikker Trafik, til BT.

Direktøren fortæller, at holdningen er den samme, når det kommer til børn og cykelhjelme. Det er et frit land, og forældrene må selv bestemme, om de vil give børnene en hjelm på.

Anderledes forholder det sig som sagt på BTs Facebookside og på bt.dk

I en afstemning på bt.dk svarer 44 procent af de 46.094, der har svaret, at Mary burde bære cykelhjelm. På den anden side mener 20 procent, at det ikke er nødvendigt. 36 procent svarer, at børnene i hvert fald burde bære cykelhjelm.

Hos Cyklistforbundet deler man samme opfattelse som Rådet for Sikker Trafik.

»Hvis du stiller dig ud på gaden og kigger på de millioner af cyklende, så har nogle hjelm på, mens andre ikke har. I Cyklistforbundet anbefaler vi, at man bruger cykelhjelm, men vi synes også, det er rigtig godt, at man viser en aktiv bæredygtig livsstil, når man sætter sig op på en cykel. Vi er imod at gøre det lovpligtigt, for undersøgelser viser, at hvis hjelmen bliver lovpligtig, så er der færre, der cykler,« sagde Cyklistforbundets direktør Klaus Bondam tirsdag til BT.

Mogens Kjærgaard Møller fortæller, at Rådet for Sikker Trafik heller ikke har noget ønske om at gøre det lovpligtigt at cykle med en hjelm på hovedet. Men de prøver på at få folk til at bruge hjelm. Også børn.

Er uheldet ude kan det vise sig at have været en god forsikring at smide nogle hundrede kroner efter en cykelhjelm, mener Rådet for Sikker Trafik.

Er man uheldig og bliver indblandet i et trafikuheld eller styrter på cyklen, reducerer cykelhjelmen risikoen for skader på kranie, hoved og hjerne med op til cirka 50 procent, skriver Rådet for Sikker Trafik på sin hjemmeside.