Kan blive henrettet som spion eller ende i fængsel, hvis styret finder hende

DRs journalist Puk Damsgård og fotograf Betina Johnbeck bliver udsat for noget, der minder om dødstrusler i et nyhedsbrev om situationen i Syrien.

I nyhedsbrevet, der er skrevet på gebrokkent dansk og udsendt til en række danske medier og politikere, bliver Puk Damsgård beskyldt for at udøve spionage i Syrien.

’Alle endheder skal vide der hekse jakt på puk damgård for spionasje i syria,’ hedder det i nyhedsbrevet, der udtrykker sympati med Assad-styret.

I nyhedsbrevet bliver DR opfordret til at trække Puk Damsgård og Betina Johnbeck ud af landet med det samme.

’godt råd er kald jers prasse tilbage søg visom gemen ambasade i stokholm gør i det ikke ved jeg nok ikke vad der sker med ilegal indtrangne prasse i syria den største risiko i kan miste en prassekvine på grund af jeres dumhed,’ hedder det i nyhedsbrevet.

Tager trusler meget alvorligt

DRs nyhedsdirektør Ulrik Haagerup tager sikkerhedstruslen mod Puk Damsgård og Betina Johnbeck meget alvorligt.

- Hvordan vi skal tolke det her - om det er nogle galninge, der sidder og skriver det, eller om de er det, de udgiver sig for at være - det ved vi ikke endnu. Men vi kan bare konstatere, at der er en trussel mod vores medarbejdere og vestlige journalister, der forsøger at passe deres arbejde og rapportere om konsekvenserne af en borgerkrig. Det er vi vidende om, siger han.

BT har forelagt nyhedsbrevet for Politiets Efterretningstjeneste, men tjenesten ønsker ikke at udtale sig om trusler mod enkeltpersoner. Københavns Politi ønsker heller ikke at udtale sig om sagen.

Afsenderen af nyhedsbrevet er TV2 Syria News, der hævder at være en dansk afdeling af det statslige syriske nyhedsbureau Syria Arab News Agency. Dansk Syrisk Venskabsforening har et samarbejde med TV2 Syria News. Foreningens talsmand Mohammad Mafoud afviser at stå bag budskabet, men tolker passagen mere som en advarsel end som en trussel.

Risikerer af blive dræbt

- Det er ikke en trussel, for Puk Damsgård opholder sig i områder, hvor regeringen ikke har kontrol. Hun risikerer at blive dræbt eller kidnappet af ekstremister, men måske er det lidt dårligt formuleret, siger foreningens formand Mohammad Mafoud, som ellers er enig i nyhedsbrevet:

- Puk Damsgård opholder sig i Syrien som spion. De syriske myndigheder ved godt, at hun opholder sig ulovligt i Syrien, og hvis de finder ud af, hvor hun er, vil hun helt sikkert blive arresteret.

Hvad er straffen for spionage?

- Hvis hun bliver beskyldt for spionage, vil hun blive henrettet, men jeg tror nok snarere, hun vil blive beskyldt for at arbejde ulovligt som journalist i Syrien, og det vil betyde, at hun kommer i fængsel, siger Mohammad Mafoud.

Puk Damsgård og Betina Johnbeck er ifølge Ulrik Haagerup blevet orienteret om nyhedsbrevet. Puk Damsgård har ikke ønsket selv at udtale sig om sagen eller sit virke i Syrien.