Lille tre-årige Holger har vandret alene rundt i en skov en hel nat i mørke og kulde. Men oplevelsen behøver ikke blive et traume for den rødhårede knægt, hvis forældrene kan holde deres egen angst tilbage.

Tre-årige Holger Rosen Kragh, hele Danmarks 'Find Holger', forsvandt fra sine forældre ved 11-tiden søndag i Tranum Klitplantage. Nordjyllands Politi igangsatte straks en eftersøgning med helikoptere og hunde, men først 24 timer senere bliver Holger fundet. Endda I ganske god behold.

- Umiddelbart tænker jeg, at han sagtens kan komme igennem sådan en oplevelse, uden at det vil komme til at påvirke ham voldsomt, siger Barbara Hoff Esbjørn til Ritzau, der er lektor på Institut for Psykologi ved Københavns Universitet.

Hun støttes af børnepsykolog John Halse, der mener, at det var Holgers held, at han kun er tre år.

- Lige nu er Holger ikke traumatiseret af sin nat alene i skoven. Han har ikke været bange, for han har grundlæggende ikke vidst, hvor farligt det har været, siger han til Ekstra Bladet.

Holger blev ikke fundet i grædende fosterstilling, men vandrede rundt i skoven, da han blev fundet. Han var også i stand til at kommunikere med politiet og kort fortælle om sin oplevelse.

- Hvis han har det rimelig okay, og omverdenen er i stand til at møde ham og sige: 'det var ikke så smart, men hvor er det heldigt, du har det godt. Vær sød ikke at gøre det en anden gang,' så vil der ikke formidles angst fra andre til ham, siger Barbare Hoff Esbjørn.

Hun henviser til studier af amerikanske børn, der efter orkanen Katrina i 2005, ikke blev mærket på livet af oplevelsen, fordi forældrene holdte angsten tilbage.

- De børn, der får post-traumatisk stresssyndrom, er dem, hvor forældrene bliver meget oprørte og ængstelige over det, der er sket. Ikke de børn, hvor forældrene formår at dæmpe angstniveauet og formidle det til barnet.

Igen er børnepsykologen John Halse enig:

- Det er vigtigt, at forældrene ikke overreagerer. Det kan de gøre, hvad jeg ikke tror, de vil, i form af vrede eller mere sandsynligt i form af overbeskyttelse. De skal give ham ros for, at han har klaret sig så godt og faktisk også for, at han er blevet fundet. Det skal de gøre med glæde og stolthed i stemmen. Og de må ikke nægte ham for eksempel at gå alene ud igen, fordi de er nervøse, siger han.

Se videoen med Holger herunder