Masho havde ikke været længe i Danmark, før psykolog og psykiatere gav hende diagnosen tilknytningsforstyrrelser

Men psykolog i netop tilknytningsforstyrrelser Niels Peter Rygård, er usikker på, hvorvidt den diagnose er rigtig.

- Det er jeg faktisk ikke sikker på. I stedet tror jeg, der er tale om tabsreaktioner, fordi hun er blevet fjernet fra sine forældre. Måske har hun blot mistet tilliden til voksne, og der er i stedet tale om et relationsproblem, siger han og forklarer, at hvis familien havde fået mere rådgivning og hjælp, kunne situationen for Masho i dag se meget anderledes ud.



- Forskning viser, at bare én times rådgivning eller psykologhjælp om måneden gør en stor forskel hos adoptivfamilier. Derfor mener jeg, at rådgivning bør være obligatorisk hos alle adoptivfamilier. Ligesom det også er tilfældet hos alle plejefamilier, siger han.

Samtidig forklarer han, at realistisk set, ved man ikke, om barnet har tilknytningsforstyrrelser, før det har boet hos familien så længe, som barnets alder var ved adoptionen.

- Det vil sige, adopterer du et barn, når det er fire år gammelt, kan der gå mindst fire år, før du virkelig kan bekymre dig, siger han.

Kuno Sørensen, psykolog i Red Barnet, forklarer, at det er et stort chok for børn, når de bliver fjernet fra deres forældre. Og i Mashos tilfælde er det kun værre, at hun kommer til helt nye omgivelser, hvor hun ikke kan forstå adoptivforældrenes sprog og måske heller ikke læse deres kropssprog.




Jo ældre, des sværere

- Jo ældre barnet er, des sværere bliver det. Jeg så helst, at børnene var under et år og helst helt nyfødte, når de blev adopteret. Hvis de er helt unge, så har barnet ikke noget sprog endnu, og det er nemmere at vise omsorg ved lyde, kram og den slags, hvor man viser kærlighed uden ord, siger han.

- Når man adopterer, så får man i virkeligheden katten i sækken. Man ved ikke, hvilket barn man får. De børn, som har haft det svært, kan have tilknytningsforstyrrelser. De har været udsat for svigt og reagerer ved at afvise den omsorg, som deres nye adoptivforældre forsøger at give dem.

Og der skal man have hjælp udefra, men kommunerne har ofte svært ved præcist at spørge ind til adoptivforældrenes behov og hjælpe.

BÅDE VENSTRE OG DF MENER AT MASHO BØR SENDES HJEM TIL SINE RIGTIGE FORÆLDRE. ER DU ENIG? DELTAG I DEBATTEN PÅ BT.DK HER ELLER PÅ FACEBOOK HER