Det er stadig tabu at være ramt af en sindslidelse, og det får mange til at skjule deres psykiske lidelse for chefer og kolleger på jobbet.

Mens det er helt legalt at tale om fysiske lidelser på jobbet, så føler mange psykisk syge sig nødsaget til at skjule, at de har en sindslidelse. Det skriver Jyllands-Posten.

55 procent af de adspurgte svarer i en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden, at det kan skade karrieren at fortælle om en psykisk sygdom. Og hver femte har løjet om årsagen til sygefravær, der bunder i en sindslidelse, viser opgørelsen.

LÆS OGSÅ:

Det bekymrer Anne Lindhardt, der er formand for Psykiatrifonden. Hun påpeger, at psykiske sygdomme er et tabu på trods af, at det ikke tager længere tid at komme ovenpå igen efter en mild depression, end det tager at komme sig efter et brækket ben.

- Ønsket om at gå mere stille med dørene, når det handler om psykiske sygdomme, er desværre ikke fuldstændigt ubegrundet: Tabuer og fordomme er stadig meget udbredte på området og kan forværre tilstanden for de berørte, hvis vi ikke sætter ind med indsatser, der kan nedbryde fordommene, siger hun til Jyllands-Posten.

Psykiatrifonden forsøger i øjeblikket at nedbryde tabuet via kampagnen »En af os«. Den skal blandt andet vise, at sindslidelser ikke nødvendigvis er en langvarig lidelse, som altid vender tilbage igen.

SE VIDEOEN: 

Men det er ikke nemt at afstigmatisere sindslidelser, vurderer arbejdsmarkedsforsker og professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet:

- Folk er usikre på det, som de ikke kan se. Derfor er det relativt svært at integrere psykisk syge på arbejdsmarkedet. Det er meget lettere at håndtere kolleger med et fysisk handicap og indrette arbejdspladsen efter det. Så kampagnen er nødvendig, men langtfra den første af sin slags. Det er en meget vanskelig proces, siger han.