Professor har modsat politidirektør Johan Reimann svært ved at se muligheden for en lovlig lækage af fortrolige oplysninger i Thornings skattesag.

Det er helt korrekt, at straffeloven åbner for, at det kan være lovligt at viderebringe fortrolige oplysninger. Men i den konkrete sag om Helle Thorning-Schmidts skatteafgørelse er det svært at se, hvad der skulle berettige en spindoktor til at sende hendes private skatteafgørelsen til medierne.

Således lyder vurderingen fra Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, ifølge b.dk.

Hans vurdering kommer, efter at både Københavns politidirektør, Johan Reimann, og professor Lars Bo Langsted i søndagens udgave af Berlingske argumenterer for, at lækken af Thornings skattesag til BT op til folketingsvalget 2011 kan være lovlig. Selv hvis den nedsatte undersøgelseskommission ender med at konkludere, at daværende spindoktor Peter Arnfeldt stod bag lækagen, kan lækken være legitim, argumenterer Johan Reimann. Arnfeldt er i søgelyset, men fastholder sin uskyld.

Michael Gøtze understreger, at straffelovens bestemmelser om videregivelse af fortrolige oplysninger indeholder en kattelem.

- Reimann har ret i, at der findes undtagelser for, hvornår en lækage er strafbar. Det er en afvejning mellem bruddet på fortrolighed og samfundets interesse i de lækkede oplysninger, siger Gøtze.

Professoren understreger dog, at der skal vægtige argumenter til, før det bliver straffrit at bryde tavshedspligten. Eksempelvis blev den efterretningsansatte Frank Grevil idømt fire måneders ubetinget fængsel for at lække fortrolige dokumenter om Irak-krigen til Berlingske i 2004.

Thorning-Schmidts lækkede skatteafgørelse indeholdt oplysninger om, at hun i en årrække uberettiget havde modtaget sin mands fradrag. På spørgsmålet, om oplysningen om, at landets kommende statsminister har betalt for lidt i skat, berettiger en læk, svarer Michael Gøtze:

- Det vil være en ny og overraskende tolkning af undtagelsesreglen. Jeg har meget svært ved at forestille mig en situation i den konkrete skattesag, hvor det skulle være i orden for en spindoktor med en politisk dagsorden at lække Thornings afgørelse. Men undtagelsesreglen er anvendt så sjældent, at der stadig er plads til fortolkning. Det er dog i det lys usædvanligt, at Reimann kommer med denne melding om en verserende sag. Men den kan være udtryk for, at Københavns Politi har brugt en del tid på at overveje muligheden internt, siger Michael Gøtze.

Gøtze vurderer, at det på nuværende tidspunkt er svært at vurdere, om Arnfeldt i tilfælde af skyld vil gå fri, hvis han handlede på ordre fra daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

- Men det vil være en relevant omstændighed og give Arnfeldt et godt argument som led i sit forsvar, vurderer Michael Gøtze.