Professor i mikrobiologi ved Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos, advarer nu om spredningen af den multiresistente svinebakterie MRSA CC 398, der har kostet flere menneskeliv.

Det sker efter et udbrud på et fynsk plejehjem, hvor to beboere er blevet smittet. Den ene beboer er død som følge af smitten.

- Landbruget har hele tiden hævdet, at svinebakterien er et arbejdsmiljøproblem, som kun inficerer dem, der arbejder i staldene. Men vi ser en stigende spredning til mennesker uden kontakt til erhvervet, og dermed er situationen ude af kontrol, siger professor Hans Jørn Kolmos til DR Nyheder.

Den frygtede svinebakterie kan være livsfarlig, da den er resistent over for de fleste antibiotika. Det betyder på dansk, at man risikerer, at almindelig antibiotika-behandling af normalt ikke-dødelige sygdomme ikke virker.

For eksempel døde den ene beboer på den fynske plejehjem i april af lungebetændelse. Vedkommende var den fjerde dansker, som døde af svinebakterien. Den resistente bakterie kommer som følge af antibiotika-brug i svineproduktionen, hvor småsvin får antibiotika.

Både Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har opgivet at finde frem til, hvilke svinefarme der er smittede. I stedet er myndighedernes strategi at undgå, at bakterien slipper ind på sygehusene, hvor den nemmere kan inficere patienter med lavt immunforsvar.

Hans Jørn Kolmos mener dog ikke, at den strategi dur.

- Når bakterien i stigende grad inficerer almindelige danskere uden kontakt til erhvervet, så fanger man den jo ikke på sygehusene, hvor man kun screener dem, der oplyser, at de har kontakt til erhvervet, siger Hans Jørn Kolmos til DR Nyheder.

I 2010 screenede Fødevarestyrelsen, ifølge DR, nogle få hundreder svinefarme og fandt bakterien på 16 procent. I 2012 viste en screening, at bakterien fandtes på næsten 80 procent af slagtesvinene. Og i august forventes resultatet af en ny screening af 200 tilfældigt udvalgte svinefarme, men ifølge Hans Jørn Kolmos bør myndighederne screene alle svinefarmene.

- Det er en forudsætning for at standse eller begrænse spredningen af bakterien, at vi ved, hvor den er, og hvor den ikke er. Så kan man forbyde handel med inficerede dyr til ikke-inficerede farme og på den måde inddæmme problemet, siger Hans Jørn Kolmos til DR Nyheder.