Frivillige vil med en ny hjemmeside hjælpe med at kortlægge og anmelde hadforbrydelser. Forsker støtter initiativet.

På en ny hjemmeside anmeldhad.dk opfordres folk til at anmelde hadforbrydelser, og frivillige eksperter sidder klar til at vurdere, om der er tale om en forbrydelse eller blot et bidrag til debatten, skriver Jyllands-Posten.

Bag hjemmesiden står Qasam Ijaz, der sammen med en gruppe frivillige har startet hjemmesiden, fordi han er træt af at se hadske ytringer, når der eksempelvis er terrorangreb som i Frankrig eller i København.

Folk skal på hjemmesiden kunne indberette krænkelser og hadefulde ytringer som for eksempel et tørklæde, der bliver revet af eller et verbalt angreb på Facebook.

Og den hårde tone er et problem, mener Rasmus K. Rendsvig, der er ph.d. i social strategisk interaktion og informationsdynamik.

»Udtalelser på nettet er gratis, fordi de oftest ikke er forbundet med repressalier for afsenderen. Det er jo langtfra tilfældet for modtageren, som kan blive meget såret over det. Derfor kan tonen på nettet blive meget grim, når en kommentartråd polariseres i to grupper,« siger han til avisen.

Frivillige strafferetseksperter sidder klar til at vurdere indberetninger og hjælpe med at anmelde det til politiet, hvis de mener, at der er tale om en hadforbrydelse.

Ifølge PET blev der i 2013 begået 245 forbrydelser, som blev vurderet til at være hadforbrydelser, skriver Jyllands-Posten.