Elvio Milleri havde nær fået sin egen dyre luksusmad galt i halsen i weekenden, da han læste Politiken. Det kulturradikale dagblad havde nemlig været på besøg på restaurant Era Ora, som Elvio Milleri har drevet i 34 år.

Restauranten, som har haft en Michelinstjerne siden 1997, blev i oktober måned udnævnt til »verdens bedste italienske restaurant udenfor Italien« af det anerkendte gastronomimedie Gambero Rosso. Gambero Rosso har brugt fem år på at besøge et utal af italienske restauranter verden over, hvor de har udvalgt 300. Her er danske (og italienske) Era Ora blevet kåret som det allerbedste sted at spise italiensk mad udenfor Italien.

Men hverken pris, research eller udenlandske medier med fine titler imponerede Politikens Joakim Grundahl, der tidligere på måneden sammen med en ledsager spenderede 5.400 kroner på Era Ora. Madanmelderen kunne kun kvittere med tre ud af seks af Politikens hjerter. Desuden kunne Joakim Grundahls ledsager konstatere, at en af ostene smagte 'som ens egne sure opstød.'

Og Grundahl selv kunne med selvtillid konstatere, at Era Ora hverken er den bedste italienske restaurant i verden eller bare i København.

Elvio Milleri forsikrer, at han ikke er vred over Politikens anmeldelse.

»Nej, det er jeg ikke. Der skal være plads til alle meninger,« siger Elvio Milleri.

Men der er da noget, der sidder lidt skævt i dig. Det kan jeg da høre?

»Vores mål er den glæde, vi skaber for de tusindvis af gæster, vi har. Og vi er meget stolte af, at Gambero Rosso efter deres femårige projekt har udvalgt 300 restauranter og kåret os som den bedste. Ligesom vi er stolte over at være blevet kåret som den bedste restaurant i Danmark fire gange og har fået 21 Michelin-stjerner,« siger Elvio Milleri.

Måske havde I bare en off-dag?

»Nej, det havde vi absolut ikke. Vi fik rigtig god feedback fra vores kunder også den aften. Der var ingen, der var sure. Det vi går mest op i, er netop hvor glade kunderne er mere end en madanmedelse ,« siger Elvio Milleri og fremviser en graf, der angiveligt viser, at hans kunder gennemsnitligt vurderer deres besøg på Era Ora til 5,7 ud af 6.

Men hvorfor tror du så Politikens anmelder skriver som han gør?

»Den måde, som han omtaler os, fortæller mig, at han måske havde forventet noget mere simpelt italiensk mad, end Era Ora står for. Han skriver også, at en af vores retter har et ulækkert navn, men det er navnet på en klassisk italiensk ret fra Piemonte. Det svarer til at sige, at mozzarella er et ulækkert navn. (Retten er tonno di coniglio, som Google-oversat betyder »kanin tun«, red.).

Hans ledsager mente, at en af jeres oste smagte som »ens eget sure opstød.« Det er vel en basal smagsoplevelse, uanset om man er til simpel eller avanceret mad?

»Jeg synes, det siger noget om hans stil at skrive sådan. Han kunne jo have brugt mange andre ord.«

Synes I selv, at I er den bedste italienske restaurant udenfor Italien?

»Det skal jeg ikke kunne sige. Jeg har jo ikke besøgt ret mange af de andre, som Gambero Rosso har,« siger Elvio Milleri.