Midlet Sertralin, der gives til patienter med depression, OCD og angst, er steget med 1500 pct. på fjorten dage.
Midlet Sertralin, der gives til patienter med depression, OCD og angst, er steget med 1500 pct. på fjorten dage. Foto: Jonas Vandall Ørtvig

Det er blevet hundedyrt at have depression i Danmark.

I hvert fald hvis man ser på prisen for det medicin, Sertralin, som det anbefales at give personer med depression.

Det er midlet Sertralin fra kopiproducenten Hexal, der er steget ganske dramatisk i pris inden for kort tid. Helt præcist er prisen steget fra 88 øre pr. pille indtil 13.november, hvorefter pillen pludselig steg til 9,71 pr. stk. Det svarer til en stigning på over 1100 pct.

Eller en pakke med 100 stk. 50 mg er steget fra små 90 kr. til over 970 kr. inden tilskud fra staten.

Citalopram40mg


Hvis man spørger hos Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF), der bl.a. informerer de praktiserende læger om fordele og ulemper ved medicin i Danmark, er årsagen til prisstigningerne klar.

-Penge, penge og atter penge, siger speciallæge hos IRF, Niels Christian Heebøll-Nielsen, om årsagen til prisstigningerne.

- Det er en fuldstændig vild prisstigning, som jeg godt kan forstå, at folk synes, der er langt ude. Man skal tænke på, at det for firmaerne er økonomi, det hele drejer sig om, siger Niels Christian Heebøll-Nielsen.

For at sikre patienterne den laveste pris på medicin, er apotekerne forpligtet til altid at udlevere den billigste udgave af et præparat, hvilket i tilfældet Sertralin fra Hexal, kan være et kopiprodukt. Problemet for brugere af Sertralin er, at der for tiden kun er Hexal, der producerer Sertralin, hvilket gør, at apotekerne er tvunget til at udlevere den dyre medicin.

Priserne på medicin i Danmark bliver reguleret hver 14.dag, der gør, at det er kutyme, at præparaterne svinger i pris. Men i tilfældet med Sertralin fra Hexal steg prisen med 1100 pct samtidig med, at et andet firma, Actavis, trak sig ud markedet og gjorde Hexal eneleverandør af Sertralin

Derfor kan de fastsætte prisen, som de vil, sålænge de holder prisen under originalproduktet Zoloft, som Hexal har gjort i dette tilfælde.

Hvis man kigger videre på priserne på Sertralin fra Hexal, der også gives i stor stil til patienter med OCD og angst, er det svært at se andre bevæggrunde indtjening som årsag til den høje pris.

Det er nemlig muligt at få en pakke med 250 stk Sertralin fra Hexal til 141 kr mod 971 kr. for 100 stk.

Hexal ønsker ikke svare, hvorfor det helt molboagtig er muligt at spare 830 kr. mod samtidig at få 150 piller oveni. Direktør i Sandoz, Ken Rasmussen, der distribuerer Hexals produkter i Danmark svarer i en mail til bt.dk, at firmaet aldrig kommenterer dets prispolitik.

Det vil sundhedsminister, Astrid Krag (SF), til gengæld gerne.

- Jeg kan godt forstå, at patienter, der har brug for Sertralin, er frustrerede over, at prisen pludseligt stiger voldsomt. Firmaet bag pillen gør jo ikke noget ulovligt, men de udnytter omvendt en markedssituation, hvor de nærmest helt selv kan sætte prisen for deres produkt, siger hun og understreger, at hun i det konkrete tilfælde intet kan gøre for at få prisen ned.

- Det er ikke muligt at gribe ind over for virksomheden med den lovgivning, vi har på Sundhedsministeriets område, men hvis firmaet Hexal udnytter sin dominerende, monopolstilling på markedet, kan det være en sag for konkurrencemyndighederne, siger Astrid Krag.

Institut for Rationel Farmakoterapi oplyser til bt.dk, at det, på baggrund af prisstigningerne, vil skrive ud til de praktiserende læger og anbefale dem at udskrive 250 stk. pakninger til deres patienter.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.