Lyt til artiklen

Maskinpistolbevæbnede tyske politifolk forsøgte at sabotere dansk tv-program midt under afgørende interview.

- Det er helt utilstedeligt det der er sket.

DRs prisbelønnede top-dokumentarist Poul Erik Heilbuth sidder i dag tilbage med en grim smag i munden.
Efter halvanden års research og gravearbejde blev han brutalt stoppet af indtrængende tysk politi og efterretningsagenter, der stormede en lejlighed bevæbnet med maskinpistoler, mens Heilbuth var i gang med at overtale sin vigtigste kilde til det afgørende interview.

Interviewet var kronen på værket efter halvandet års hårdt slid for at trævle grundlaget for de allieredes invasion i Irak op.
Kilden Rafid Ahmed Alwan, der af amerikanerne fik kodenavnet Curveball, var selve fundamentet for at den vestlige verden gik i krig mod Irak og Saddam Hussein i 2002.

Det var den irakiske kemi-ingeniørs oplysninger til den tyske efterretningstjeneste, BND, der betød, a tamerikanerne med Colin Powel i spidsen, kunne overtale de allierede til at invadere Irak og afsætte Saddam Hussein.

Curveball fortalte nemlig, at Saddam havde udviklet biologiske og kemiske masseødelæggelsesvåben. Et argument, der også blev afgørende i Danmark, hvor statsminister Anders Fogh og udenrigsminister Per Stig Møller gang på gang gentog argumentet om Saddams dødelige våbenarsenal.

Men i programmet afslører højtstående amerikanske og tyske top-folk fra regering og efterretningstjenester, at man på ingen måde kunne regne med Rafids informationer.

Det slås blandt andet fast af den tyske FN-ambassadør Günther Pleuger, tidligere CIA-topchef David Kay, våbeninspektør Rocco Casagrande samt den tidligere amerikanske sikkerhedsrådgiver Paul Pillar.

- Vi advarede amerikanerne mod Curveball. Hans informationer var komplet utroværdige, siger Günther Pleuger direkte i programmet, ’Manden Der løj Verden I Krig’, der sendes onsdag på DR-TV.

Udsendelsens chokerende konklusion er, at hele Irak-krigen hvilede på de falske informationer, der starter med Rafid Alwan og ender med at Colin Powel i FNbruger irakerens falske informationer, til at overtale de allierede, heriblandt Danmark, til at starte krigen i Irak.

I DR-programmet er Poul-Erik Heilbuth på jagt efter manden bag de falske informationer, og efter lang tids eftersøgning og mange dages venten finder tv-holdet rent faktisk kemiingeniøren Rafid alias Curveball, der inviterer Poul-Erik Heilbuth på kaffe.

- Her sidder jeg så i hans lejlighed i Tyskland, hvor jeg er ved at overtale manden til at medvirke i et interview, og pludselig sker det. Bang! Døren bliver smadret og ind stormer maskinpistolbevæbnet politi, der meget kontant advarer mig om, at jeg har 20 sekunder til at forlade lejligheden, fortæller Heilbuth til bt.dk.

- Jeg siger, at de ikke har ret til at afbryde os, og at jeg er inviteret på kaffe, men de hiver mig ud mellem de seks betjente og ned af trappen til filmholdet nede på gaden.

- Fotografen er optaget af at redde vores film, mens jeg råber, at han skal filme optrinnet. I mens får en betjent fat i vores kamera og begynder at slette vores optagelser, og da jeg siger, at de får problemer, hvis de fortsætter, truer de til gengæld med alskens tiltaler, hvis vi nogensinde opsøger Rafid igen.

Heilbuths hold slipper dog væk med de fleste optagelser intakt og i aften, onsdag, kan DRs seere så ved selvsyn se, hvordan de svært bevæbnede tyske politi-agenter sætter hånden op foran Heilbuths kameraer for at forhindre den pinlige sandhed om Irak-krigen i at slippe ud til offentligheden..

Heilbuth oplyser, at Danmarks Radios ledelse ikke har forfulgt sagen om tysk politis forsøg på at sabotere af DR-programmet, "Manden Der Løj Verden I krig".

Det kan ses på DR-1 onsdag aften 21. april klokken 20.00.

Poul Erik Heilbuth har indenfor de seneste år lavet tre dokumentar-film for DR og har modtaget over 20 nationale og internationale priser. Hans udsendelser er solgt til mere end 20 lande rundt om i verden.