Prins Henrik prioriterer ferie og travløb med venner højere end hofbal og officielle pligter. Og han vil ikke tale med pressen

Det er få ord, prins Henrik har sagt om sit nye liv, siden han den 1. januar officielt trak sig tilbage fra størstedelen af de royale pligter og sprang ud som pensionist.

Da han i går dukkede op på Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus til et af de få officielle arrangementer, der er i hans kalender, var det heller ikke muligt at få prinsen til at sætte ord på, hvordan hans nye pensionisttilværelse er.

På et stykke papir, som Jydsk Væddeløbsbanes medarbejder udleverede til de fremmødte pressefolk, fremgik det, at der godt måtte tages billeder, »men ingen dialog« med prinsgemalen.

BT ville ellers gerne have spurgt prins Henrik, hvordan livet som royal pensionist er, og hvordan han forholder sig til kritikken af, at han fortsat modtager fuld apanage, men har skåret drastisk ned for de officielle forpligtelser siden dronning Margrethe i sin nytårstale annoncerede hans pension.

Som pensionist har prins Henrik ved flere lejligheder glimret ved sit fravær til officielle arrangementer, hvor Dronningen i stedet har været nødt til at tage afsted alene. Senest valgte prins Henrik at blive væk, da Dronningen den 15. marts havde inviteret kunst- og kultureliten til stort hofbal på Christiansborg Slot.

Men da travløbet Prins Henriks Cup i går blev afviklet på Jydsk Væddeløbsbane i Aarhus, der blot ligger nogle hundrede meter fra Marselisborg Slot, hvor regentparret holder påskeferie, var Prinsgemalen, som har lagt navn til løbet, at finde på tribunerne.

Sammen med sine to tennismakkere Mogens Hansen og Knud Roding ankom prins Henrik i en kronebil til væddeløbsbanen, hvor han efter en frokost skulle overrække præmier til vinderen af travløbet.

At Prinsgemalen tager til et væddeløb, men bliver hjemme, når Dronningen inviterer til hofbal, viser ifølge kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen, at prins Henrik som pensionist har skabt en tilvalgsordning, hvor han vælger kun at deltage i de ting, der interesserer ham.

»Der er ikke nogen rød tråd i, hvad han deltager i, og hvad han ikke deltager i. Det handler om, hvad han har lyst til, ikke hvad han skal. Dermed sender han et signal om, at han opfatter sig selv som en pensionist, der kan gøre, hvad han vil,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Ferie med vennerne

Prins Henrik har dog ikke siddet derhjemme, siden han blev pensionist.

Efter at have været ved sin hustrus side til nytårstaflet på Amalienborg Slot den 1. januar, har Prins Henrik brugt en stor del af sin tid på at rejse.

Først var han på en kunstrejse til Napoli i Italien. Siden tog han på en flere uger lang rejse til Egypten, hvor han besøgte sin gode ven, hotelejeren Enan Galaly.

Fælles for rejserne er, at dronning Margrethe ikke har været ved hans side. Det var heller ikke tilfældet, da prins Henrik for nylig rejste til Madeira sammen med flere af regentparrets fælles venner. Blandt dem var rigmanden Fritz Schur og dronning Margrethes hofdame Lena Lüttichau. Men Dronningen selv befandt sig i Norge, hvor hun var på vinterferie med Norges dronning Sonja. I samme periode har han kun deltaget i ganske få officielle arrangementer.

Falder ikke i løn

Faldet i antallet af officielle forpligtelser betyder dog ikke, at der bliver skåret i Prinsgemalens apanage.

Da Dronningen havde delagtiggjort befolkningen i Prins Henriks beslutning om at gå på pension, udsendte Statsministeriet en meddelelse, hvoraf det fremgik, at prins Henriks apanage ikke bliver mindre. Forklaringen fra statsministeriet lød, at prins Henriks nye liv som pensionist ikke vil »få konsekvenser for Kongehusets samlede aktivitetsniveau.«

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er mange danskere dog af en anden opfattelse.

»Meningsmålinger viser, at et flertal af danskere mener, at Prinsgemalen burde gå ned i løn, når han ikke længere har de samme officielle pligter. For flertallet sender det et signal om, at han ikke er villig til at arbejde for sin høje løn,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen skader det ikke kongehuset på kort sigt, at dronningen nu ofte må undvære sin mand ved sin side, når hun deltager i officielle arrangemeneter, mens han selv tager til andre arrangementer med sine venner.

»Men kommer debatten om Prinsgemalens apanage til at vare i flere år, så kan det på sigt godt skade kongehuset, der kan fremstå som ude af trit med virkeligheden,« siger Lars Hovbakke Sørensen.