Prins Henrik får prisen for sin indsats for at bevare den europæiske kulturarv, oplyser Europabevægelsen.

Prins Henrik modtager onsdag prisen som "Årets Europæer" for sin indsats for at bevare den europæiske kulturarv.

Det er Europabevægelsen, der uddeler prisen om bord på kongeskibet Dannebrog, hvor også dronning Margrethe vil være til stede.

Med prisoverrækkelsen i 2011 ønsker Europabevægelsen at sende et budskab om betydningen af det kulturelle og menneskelige Europa.


Europabevægelsen lægger blandt andet vægt på prins Henriks mangeårige virke i organisationen Europa Nostra, der arbejder for at bevare den europæiske kulturarv.

Derudover har prinsgemalen på fornemste vis formået at være dansker uden at opgive det franske og europæiske, oplyser Europabevægelsen.

- Prinsgemalen måske er den mest oplagte modtager af titlen som "Årets Europæer" nogensinde, og derfor et det ikke et øjeblik for tidligt, at prinsgemalen får tildelt prisen, siger formanden for Europabevægelsen, Erik Boel.

- Han har formået at blive dansk uden at gå på kompromis med sin franske baggrund. Det kalder på respekt og beundring, siger han.

I en pressemeddelelse skriver Europabevægelsen endvidere, at prinsgemalen var danskernes første møde med Europa, og han var på mange måder forud sin tid.

Han har insisteret på at være helt sin egen og har beriget Danmark med udsyn til resten af Europa, når det gælder kultur, gastronomi og traditioner.

Prinsgemalen er et forbillede, når det drejer sig om at leve i en omskiftelig og globaliseret verden uden at miste rødder, traditioner og værdier, skriver Europabevægelsen.

Prisen som "Årets Europæer" uddeles hvert år af Europabevægelsen og er tidligere gået til blandt andre den tyske kansler Angela Merkel, Europa-Kommissionens formand, Jose Manuel Barosso, og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

/ritzau/