Lyt til artiklen

Copenhagen Pride Parade fra Frederiksberg Rådhus til Københavns Rådhusplads foregik uden tumult. Politiet blev aldrig en del af begivenhederne.

En trommefanfare lyder, og det regnbuefarvede flag stryger til tops. Den første lastbil i rækken af et langt vogntog kører ud på Allégade forbi Frederiksberg Rådhus. Bøsser, lesbiske, transseksuelle transvestitter og heteroer danser i ét væk til den bragende musik. Et djævlerødt flag med snævre bogstaver danner ordet "smil", og sloganet "frihed til forskellighed" understreger, hvad den farverige parade handler om.

En mand, der går langs paraden, har hånden nede i en hvid papirpose. Han kaster indholdet efter en gruppe tilskuere, som dukker sig, men det viser sig at være små rosenblade. Forbløffelsen vender sig derefter hurtigt til brede smil.

Den årlige parade for homo-, trans- og biseksuelle, Copenhagen Pride Parade, der blev holdt lørdag, forløb gnidningsfrit.

Politiet var ellers til stede i noget, der lignede en uoverskuelig affære, da antallet af deltagere aldrig har været højere. Mere end 3000 deltagere var med i selve paraden, der lignede et vaskeægte karneval, fordelt på over 50 forskellige grupper. Deriblandt også politiske partier som SF, Socialdemokraterne og Liberal Alliance. Desuden deltager hvert år et stort antal barer, arbejdspladser og foreninger.

I år var der for første gang deltagelse af foreningen Sabaah, som er en forening for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner med anden etnisk baggrund end dansk. Foreningen har tidligere haft svært ved at stille op ved paraden.

- Sabaah var et stort skridt frem, da de ikke før har været repræsenteret ved paraden, sandsynligvis på grund af den svære tilgang til homoseksuelle i indvandrermiljøer, siger Erik Ziengs, som er presseansvarlig ved Copenhagen Pride 2009.

Erik Ziengs stod selv og så til, mens det farverige optog kørte igennem byen til Københavns Rådhusplads, og han beskriver paraden som "en klokkeklar succes".

/ritzau/