Fredag klokken 12.30, blot to døgn efter massakren i Paris, der bredt anses som ekstreme islamisters angreb på presse- og ytringsfriheden, afholdes der i dag en fredagsbøn i den omstridte Grimhøjmoske i Aarhus. Og her må den brede offenlighed ikke høre, hvad der bliver prædiket.

Det forklarer moskeens formand Oussama El Saadi i et yderst kort interview med BT.

»Vi vil ikke have nogen presse til fredagsbønnen.«

Hvorfor må offentligheden ikke få mulighed for at følge med i, hvad der bliver prædiket?

»Vi vil ikke have nogen presse.«

Hvad er din holdning til angrebet i Paris?

»Jeg har lidt travlt lige nu. Farvel.«

Moskeen er kontroversiel fordi hele 22 ud af de 27 danske unge fra Aarhus som er draget i krig i Syrien har haft deres gang i moskeen. Samtidig har Oussama El Saadi flere gange offentligt hyldet Islamisk Stat og bl.a. den danske selvmordsbomber Viktor Kristensen

LÆS OGSÅ:

Hos Østjyllands Politi er man opmærksom på den særlige situation efter onsdagens angreb. Beskeden fra politigården i Aarhus er derfor højst usædvanligt, at man fraråder journalister at møde op med mindre, man har en klar godkendelse fra moske-ledelsen først. Hvilke sikkerhedsforanstaltninger, der sættes i værk i forbindelse med dagens fredagsbøn, ønsker man dog ikke at oplyse om.

En af dem, der kender den omstridte moske og flere af personerne i inderkredsen, er den tidligere imam Ahmed Akkari. Han vurderer, at der er en særlig grund til, at man netop i dag, ønsker at offentligheden ikke kan høre, hvad der bliver prædiket.

»Sådan en fredagsbøn er utrolig vigtig, fordi de gerne vil tænde gløden i folk, og det kræver at man kan komme med nogle meget tydelige budskaber. Og hvis pressen er til stede bliver de nødt til at være mere vage, for det er klart, at de jo ikke stiller sig op og tager klart og tydeligt afstand for, hvad der er foregået i Paris, og da slet ikke internt, lyder vurderingen, fra Ahmed Akkari, der var en helt central del, da man oplidnede folk under Muhammed-krisen. Noget som han i dag har fortrudt og undskyldt offentligt.

Han er derfor ikke i tvivl om, at dagens fredagsbøn ville have været ganske interessant at følge.

- Offentligt siger de her folk jo en ting, men hvis man var flue på væggen under fredagsbønnen, ville man høre noget andet. Og jeg er helt sikker på, at der i krogene vil blive snakket om hvor stort og herligt det her angreb var, siger han og opfordrer de danske politikere til at lave en generel regel, der tvinger imamer til at offentliggøre, hvad der bliver prædiket under en fredagsbøn.