Studerende skal hurtigere ud på arbejdsmarkedet, men ifølge en ny undersøgelse er manglende merit for praktikophold skyld i hver femte kandidatstuderendes forsinkelse.

Væk med bøgerne: Nu skal teori prøves af i praksis. Sådan tænkte Patrick Asschenfeldt Andersen, da han i sommeren 2011 søgte stillingen som praktikant på Christiansborg. Nu bliver han forsinket i seks måneder, fordi han ikke kunne få merit for sit ophold, hvilket vil sige, at universitetet ikke godkender det som en del af hans studie. Og han er ikke den eneste kandidatstuderende, der står i den situation.

Ifølge en undersøgelse, som den faglige organisation DJØF har foretaget blandt flere end 1.200 af sine studerende medlemmer, så er ikke-meritgivende praktikophold årsagen til flere end hver femte kandidatstuderendes forsinkelse, skriver Berlingske.

»Jeg er da ærgerlig over, at jeg nu skal studere et halvt år mere, men jeg fortryder ikke, at jeg valgte praktikpladsen,« siger Patrick Asschenfeldt Andersen i dag.

I de seks måneder, han var akademisk praktikant hos de to venstrefolk Karsten Lauritzen (V) og Sophie Løhde (V), arbejdede han blandt andet med pressemeddelelser, ordførertaler og ikke mindst valgkamp. Alt sammen relevant stof for én, der studerer politik og administration på RUC. Det mente han i hvert fald selv, men da han forhørte sig hos universitetet, kunne de fortælle ham, at han ikke ville få merit for opholdet, da han ville gå glip af for meget undervisning i perioden. Det holdt ham ikke tilbage.

»Det vigtigste for mig var den erfaring, et praktikophold kunne give mig. Den kan man ikke få på universitetet,« siger Patrick Asschenfeldt Andersen.

Om kort tid fremlægger uddannelsesminister Morten Østergaard (R) regeringens forslag til en SU-reform. Provenuet af reformen forventes at blive på to milliarder kroner, og et af de områder, hvor der virkelige er penge at hente, er netop forsinkelserne. Af et svar til Folketinget fra uddannelsesministeren i denne uge fremgår det, at der er 1,2 milliarder kroner at spare årligt fra 2020, hvis de studerende er færdige med studierne et halvt år tidligere end i dag.

På den baggrund er det ifølge Morten Østergaard »et stort problem«, når studerende ikke kan få merit for relevante praktik­ophold.

»Da vi præsenterede den nationale innovationsstrategi før jul, sagde vi, at der skal være mulighed for praktik med merit i alle studieordninger, og det er ikke tilfældet i dag, og derfor er der nogle, der ender med at stå med skægget i postkassen, selv om de har lavet noget, der er helt relevant for deres studie. Det er ikke rimeligt, og det skal vi selvfølgelig rydde op i, og derfor indgår det og en række andre spørgsmål også i SU-reformen,« siger han.

Det er dog lettere sagt end gjort. Ifølge Jens Oddershede, formand for rektorkollegiet på de danske universiteter, handler det ikke om, at universiteterne ikke vil give merit, men derimod at forventningerne mellem de studerende, universiteterne og politikerne ikke er afstemt.

»Mange uddannelser er ikke indrettet sådan, at de studerende kan komme et halvt år i praktik. Det er der simpelthen ikke plads til. Hvis vi skal skrive muligheden for praktik ind i alle studieordninger, er det på bekostning af den faglige undervisning,« siger han.

Hos SU-forligspartneren Venstre håber forskningsordfører Esben Lunde Larsen (V) ikke, at det bliver nødvendigt at lovgive på området som en del af den kommende reform.

»For mig at se er det en praksisændring på universiteterne, der skal til. De bliver nødt til i højere grad at orientere sig mod det arbejdsmarked, som de studerende skal ud at agere i,« siger han, men understreger at det kan blive nødvendigt med nogle klarere regler besluttet fra Christiansborg. Den udmelding ligger fint i tråd med de ønsker, regeringen har til den kommende reform.

»Det bliver den mest gennemgribende reform af SU- og uddannelsessystemet i mands minde. Det er første gang, man samlet set prøver at få taget livtag med forsinkelserne, og derfor kommer der en række tiltag, der retter sig mod meritproblemstillingen,« siger Morten Østergaard.

Patrick Asschenfeldt Andersen er ikke i tvivl om, at praktikopholdet på Christiansborg har gavnet ham.

»Man lærer ikke, hvordan ting foregår i praksis, ved at sidde og lytte til forelæsningerne, og man ved heller ikke, hvad det vil sige at arbejde, hvis ikke man har været i praktik. Det ved dem, der skal ansætte os jo også godt,« siger han.

»Jeg ville til enhver tid anbefale andre at gøre det samme, også selv om det betød studieforlængelse.«