Færre og førre børn bliver døbt i den danske folkekirke, og det har fået danske præster til at stemme dørklokker hos nybagte forældre. Men at staten skal betale for, at præster kan markedsføre folkekirken, vækker kritik hos Atestisk Selskabs formand, Anders Stjernholm.

Antallet af børn, der bliver døbt i den danske folkekirke, er dalende, og det får nu præster fra de danske folkekirker til at stemme dørklokker hos nybagte forældre. Og det er ikke noget, de danske folkekirkepræster skal, mener formanden for Ateistisk Selskab, Anders Stjernholm, for det er alle danskere, der så betaler for, at folkekirkepræster kan markedsføre en bestemt religion.

Anders Stjernholm, hvad er problemet med, at præster fra folkekirken banker på døren hos nybagte forældre?

»Umiddelbart er det ikke noget stort problem i vores øjne. Ateistisk Selskab har aldrig klandret nogen for at sige sin mening. Hvis man mener, man har nøglen til noget, der kan forbedre livet, så skal man selvfølgelig sige til. Det, der kan være problemet her, er, at det er en forkyndelse af en bestemt religion, som både du og jeg finansierer gennem den almindelige skat gennem statens tilskud til folkekirkens økonomi. Selv ikke-kristne og folk, der ikke er medlem af folkekirken, er med til at betale den løn, som de her præster så bruger på at gå rundt og markedsføre deres religion. Det er ikke helt fair over for f.eks. jøder og muslimske borgere, som så er med til at betale for, at en bestemt religion har en fordel i markedsføring,« siger han.
Årsagen til at folkekirken har helt tjek på, hvor de nyfødte børn bor, er, at folkekirken har ansvaret for civilregistreringen, hvilket er registreringen af alle, der dør og fødes i Danmark. Det er problematisk, mener Anders Stjernholm:
»Det er netop civilregistreringen, der er deres redskab til at benytte sig af denne her markedsføring. Det, der skal ske, er, at civilregistreringen skal ligge hos kommunerne eller andre statslige organisationer. Det kan ikke passe, at en bestemt forening eller virksomhed skal sidde med det. Det er problematisk. Bertel Haarder har tidligere sagt, at civilregistreringen er en administrativ størrelse for folkekirken, og at folkekirken nærmest gør os en tjeneste ved at stå for det. Men det her viser, at det argument kan vi lægge helt i graven. Jeg vil ikke høre det igen, for nu kan vi se, at civilregistreringen ikke bare er en administrativ størrelse, men et markedsføringsredskab for folkekirken.«
BT har haft spørgsmålet om, hvorvidt det er i orden, at præster ringer på døren hos nybagte forældre for at få dem til at lade sig døbe til afstemning på Facebook. I skrivende stund er der 1250, der har stemt, hvor 72 procent har stemt nej, og 28 procent har stemt ja.