Rekordmange har meldt sig ud af Folkekirken i år, og det skyldes især homo-debat og økonomisk krise, lyder det fra sognepræsterne Katrine Lilleør og Sørine Gotfredsen, der samtidig mener, at Folkekirken generelt gør det for dårligt.

Det samlede antal udmeldelser af Folkekirken ventes at passere 20.000 i 2012, og det er rekordmange i forhold til de seneste års medlemsflugt. Ifølge Kathrine Lilleør og Sørine Gotfredsen, begge sognepræster og ivrige debattører, er Folkekirken ikke dygtig nok til at »sælge« sin kerneydelse.

- Vi gør det for dårligt. Vi har de smukkeste kirker og orgeler med den vildeste musik. Og gang på gang kommer man ind i kirker med dertil hørende meget tunge gudstjenester. Det er et rigtig sørgeligt julebudskab, at medlemsflugten tager til, som selvfølgelig også skyldes debatten om homovielser i det forgangne år, hvor min vurdering er, at rigtig mange er ubehageligt berørt over, at det skal være så stort et problem at vie homoseksuelle i kirker, siger Kathrine Lilleør, sognepræst i Ganløse.

- Kirken skal blive bedre til at fokusere på sin kerneydelse, gudstjenesten. Der skal være stort kirkemusik, der skal være salmer, folk kan synge med på, der skal være prædikener, der giver anledning til refleksion og eftertanke, og hvor man bliver ramt i hjertet. Og det skal være rart at være i kirken, uddyber hun.

Sørine Gotfredsen mener ligesom Kathrine Lilleør, at debatten om homovielser og den økonomiske krise har gjort sit og peger på, at Folkekirken er blevet misbrugt af især homo-debatten. Hovedproblemet er imidlertid ikke homovielser eller økonomisk krise, men snarere at Folkekirken ikke har været dygtig nok til at holde fast i sig selv, mener hun.

- Vi har haft en politisk debat på grund af den nuværende kirkeminister og på grund af hans indførelse af homovielser, og den har været ærgerlig. Men medlemsflugten er ikke et politisk problem, men et kirkeligt problem, siger Sørine Gotfredsen.

- Folkekirken skal passe på med at være synlig på den smarte og poppede måde, men i stedet fastholde, at kristendom er alvor, og kirken det rum, hvor vi alle kan komme uanset udseende, rigdom eller hvad der nu end måtte skille os ude i samfundet.

Ifølge Sørine Gotfredsen er Folkekirken desuden presset af en stigende individualisme i samfundet.

- Individ-dyrkningen i vores tid er jo enorm. Vi kan se, at kirken har det svært i vores del af verden, og det bunder i, at individ-tænkningen og den meget materielle tilgang til livet er gået grassat. Når vi dyrker os selv og vores egne behov, som vi gør i dag, så vil det guddommelige og tanken om, at vi skylder at gøre noget for hinanden, selvfølgelig have det svært, siger hun.