Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Bent Melchior, Özlem Cekic og Grimhøjmoskeen har udarbejdet en erklæring, der tager afstand fra vold og kvindeundertrykkelse.

Fremover er det slut med imamer i Grimhøjmoskeen, der prædiker om stening af kvinder og opfordrer til vold mod børn, hvis de ikke beder til Allah.

Det var i hvert fald budskabet fra Grimhøjmoskeens talsmand Oussama El-Saadi på et pressemøde i går middag. Her præsenterede moskeen en erklæring, som er resultatet af flere måneders dialog mellem moskeen på den ene side og tidligere MF’er Özlem Cekic og overrabbiner Bent Melchior på den anden side.

Af erklæringen fremgår det blandt andet at moskeen tager afstand fra enhver form for vold, ligesom moskéen understreger, at enhver form for kvindeundertrykkelse er forbudt i Islam.

»Vi har haft en rigtig god dialog siden sidste møde, og derfor er jeg glad for, at vi nu kan fremlægge denne erklæring,« sagde Özlem Cekic på pressemødet.

Dialog flytter holdninger

Det var Özlem Cekic, forkvinde for Foreningen Brobyggerne, som tilbage i oktober tog initiativ til dialogmødet med Grimhøjmoskeen i det vestlige Aarhus, efter moskeen i foråret var centrum for en storm af kritik i kølvandet på TV2-programmerne ’Moskeerne bag sløret’.

Her kunne man se, hvordan en imam i moskeen prædikede om stening af utro kvinder, ligesom en gæsteimam detaljeret forklarede tilhørerne, hvordan de skal slå deres børn, hvis de ikke beder til Allah, når de er ti år gamle.

Özlem Cekic var én af mange kritikere af moskeen i kølvandet på TV2-udsendelserne, men hun er overbevist om, at Grimhøjmoskeen i dag er på rette spor.

»Jeg tror på vores dialog. Hvis ikke jeg gjorde det, så havde vi ikke lavet denne erklæring. Vi kan kun flytte holdninger ved at gå i dialog. Du kan ikke tie ekstreme holdninger ihjel,« siger Özlem Cekic.

Overrabbiner Bent Melchior er også tilfreds med den fælles erklæring. Han frygter ikke, at moskéen fremover siger ét, men prædiker noget andet bag lukkede døre.

»Jeg tror ikke, vi bliver snydt, men vi er heller ikke naive. Men det er et vigtigt skridt, vi har taget i dag,« siger han.

Grimhøjmoskeens talsmand Oussama El-Saadi tog på pressemødet afstand fra de udtalelser, der blev vist i TV2-dokumentaren.

Men kan du garantere, at man ikke vil høre det samme, hvis journalister igen lavede skjulte optagelser fra moskeen?

»Jeg kan ikke garantere noget, for der vil altid være forskellige fortolkninger af, hvad tekster betyder. Jeg kan ikke fjerne noget, der står i Koranen (om stening, red.), men jeg vil sige til vores imamer, at det er noget, der ikke hører til i Danmark,« siger Oussama El-Saadi.

Andre læser også