Gennem flere år har den danske afdeling af Postnord, Post Danmark A/S, leveret underskud i millionklassen. Alligevel har den danske postforretning udbetalt udbytte på op mod 800 millioner kroner til ejeren.

For få dage siden offentliggjorde Postnord store afskedigelser i den danske afdeling af det store postselskab. Mellem 3500 og 4000 danske postarbejdere står til at miste deres job, da Postnord ser det nødvendigt at spare tre milliarder svenske kroner i den danske afdeling - svarende til 2,3 milliarder danske kroner. Samtidig lægges der op til store forandringer i blandt andet udbringningen af breve i Danmark.

Men kigger man nærmere på de seneste års regnskaber fra den danske afdeling af Postnord, så kan man se, at moderselskabet - Postnord AB - har haft travlt med at dræne den danske afdeling for egenkapital gennem de seneste år.

I 2015 havde Post Danmark et underskud på 223 millioner danske kroner. Samme år blev der udbetalt et udbytte på 795 millioner kroner. I 2013 kunne den danske afdeling af Postnord fremvise et underskud på 102 millioner kroner. Her blev der udbetalt udbytte på 496 millioner kroner.

Og det mønster ser man også i 2012, hvor selskabet havde et underskud på 124 millioner kroner og udbetalte udbytte på 400 millioner kroner til moderselskabet.

Det fremgår af de seneste års regnskaber fra Post Danmark.

Og den praksis møder kritik fra en af Danmarks førende eksperter på området professor Per Nikolaj Bukh fra institut for økonomi og ledelse ved Aalborg Universitet.

»Det er ikke ulovligt, det der er sket. Man må godt udbetale udbytte fra egenkapitalen, selvom der ikke er overskud. Men hvis det danske postvæsen havde været en selvstændig virksomhed, og dens bankforbindelse havde set den gøre sådan noget, så ville den være kritisk,« siger Per Nikolaj Bukh.

De mange millioner, som den danske afdeling af Postnord har udbetalt i udbytte til moderselskabet er umiddelbart blevet i Postnord AB. I 2015 blev der ifølge Per Nikolaj Bukh ikke udbetalt penge fra selskabet til Postnords ejere den svenske og danske stat.

Per Nikolaj Bukh kan dog ikke forklare, hvorfor man har valgt at dræne den danske afdeling for egenkapital i en tid, hvor danskerne sender faldende mængder breve.

De netop offentliggjorte besparelser hos den danske afdeling af Postnord kommer netop som en konsekvens af, at danskerne sender langt færre breve, og det har fået Post Danmark til at bløde penge. Og derfor undrer det også Per Nikolaj Bukh, at man for ikke meget mere end et år siden valgte at hive næsten 800 millioner kroner ud af selskabet.

»Man kan godt have det synspunkt, at de 800 millioner kroner, som moderselskabet tog ud af den danske afdeling i 2015, burde blive skudt ind i den danske afdeling af selskabet selv. Det er jo ikke meget mere end et år siden, de tog dem ud,« siger Per Nikolaj Bukh, der dog ikke mener, at det samme nødvendigvis bør være tilfældet med de tidligere års store udbyttebetalinger, da de går flere år tilbage.

Per Nikolaj Bukh slår dog fast, at Postnords moderselskab ikke er truet af pengemangel.

»Moderselskabet havde primo 2016 en stor egenkapital på omkring 7 milliarder danske kroner, så de mangler ikke penge i den forstand, at konstruktionen er på konkursens rand. Men den danske og svenske afdeling af Postnord hænger sammen og hæfter formodentlig for hinanden. Men hvis jeg havde siddet i bestyrelsen, så havde jeg nok ikke taget den beslutning at udbetale udbytte,« siger han.