Polske Emilia Nawrot mener, at fagforeningen 3F latterliggør og krænker hende og andre østeuropæere i en kampagne om dårlige arbejdsvilkår.
Polske Emilia Nawrot mener, at fagforeningen 3F latterliggør og krænker hende og andre østeuropæere i en kampagne om dårlige arbejdsvilkår. Foto: NIels Ahlmann Olesen

Kender I den om de polske håndværkere, der arbejder til 20 kr. i timen? Eller om rumænere, der bliver stuvet sammen i en kælder og må æde mad fra skraldespanden? En komiker fortæller jokes om østeuropæernes dårlige arbejdsvilkår i en radiokampagne med 3F som afsender. Publikum skraldgriner.

Men det er langt fra sjovt, mener 31-årige Emilia Nawrot, der er polak og bor og arbejder i Danmark. I et debatindlæg i Politiken lørdag raser hun over fagforeningen 3Fs radioreklamer om underbetalte østeuropæere.

- Jeg er meget chokeret over, den måde kampagnen er lavet på. Det er ikke sjovt. Det er ikke sjovt at gøre grin med andre mennesker. Det er bare med til at forstærke de fordomme, som jeg og andre østeuropæere hele tiden kæmper med. Det giver et helt forkert billede af os, siger Emilia Nawrot til bt.dk.

Radiospotsene er en del af en landsdækkende kampagne, som 3F for tiden fører for at sætte fokus på de ringe arbejdsvilkår, som mange udenlandske arbejdstagere har. Ifølge Emilia Nawrot er godt og vigtigt, at 3F sætter fokus på problematikken med de dårlige arbejdsforhold, men hun mener ikke, at det er den rigtige måde, fagforeningen gør det på.

- Tonen er over grænsen. Den er nedladende og krænkende. 3F gør ikke noget godt for polakker og østeuropæere med den kampagne – tværtimod. De gør os til grin, siger Emilia Nawrot. Hun kom til Danmark for fem år siden, er uddannet sosu-hjælper og arbejder i dag på et plejehjem i Hvidovre. Hun er ikke medlem af 3f, men af en anden fagforening.

3F beklager, at kampagnen om underbetalte østeuropæere i Danmark kan misforstås. Kommunikationschef i 3F, Nicolai Kampmann, slår fast, at 3F på ingen måde ønsker at gøre grin med østeuropæere.

- Vi vil på ingen måde genere polakker eller andre østeuropæere. Det er slet ikke formålet. Tværtimod har vi polakker og andre østeuropæere organiseret i 3F, og vi vil gerne have flere, siger kommunikationschef i 3F, Nicolai Kampmann til Politikens Debat sektion.

- Det bedste, jeg kan sige til Emilia Nawrot, er, at det her er en kampagne, som skal hjælpe hende og andre østeuropæere med at få bedre forhold på det danske arbejdsmarked, siger han til Politiken.

En dårlig joke? bedøm selv...
Her kan du høre de to radiospots, som 3F kører, fremført af en komiker-stemme med grin i baggrunden.

Rengøring: æder madpakker fra skraldespanden - hør indslaget her
– Nå, men hende rumæneren skulle så gøre rent i Danmark, og da hun så ankommer, så siger de til hende, at de vil brække begge hendes ben, hvis hun stikker af. Hun gjorde rent i en børnehave, men fik ikke en krone for det. Hendes arbejdsgiver holdt hende og en masse andre rumænere indespærret i en kælder, og de får jo hverken vådt eller tørt, så de måtte æde madpakker fra skraldespanden, som ungerne havde smidt ud. Arbejdsvilkårene for mange østeuropæerne er så ringe, at det minder om en dårlig joke.

Bygningsarbejder: arbejder for 20 kr. i timen - hør indslaget her
– Kender I så den om polakken, der var bygningsarbejder i Danmark? Nå, men han render rundt på den der byggeplads for en tyver i timen, ryger gennem et tag og falder syv meter ned på et betongulv. Han slår sig selv halvt fordærvet og bliver sendt hjem på et eller andet polsk sygehus.

Kilde: 3F, Underbetalt.dk

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.