En polsk betonarbejder fortæller Politiken, hvordan polske byggefirmaer udnytter de danske skatteregler og underbetaler de ansatte.

Med dobbeltkontrakter sørger polske byggefirmaer for at holde fagforeninger og danske myndigheder stangen, når de har fået kontrakt på et projekt i Danmark.

Politiken har via den polske betonarbejder Sandrino Skoczek fået indblik i, hvordan polske underentreprenører, der bliver hyret af danske virksomheder, snyder det danske skattesystem, så de kan underbetale de ansatte.

Det sker blandt andet ved, at polske arbejdere får kontrakter på højst 183 dage for at undgå skat.

For godt et år siden var Sandrino Skoczek i Danmark for at arbejde på Søfartsmuseet i Helsingør. Han var på kontrakt hos et polsk firma ved navn Kormal, der var underentreprenør for entreprenørfirmaet Pihl & Søn.

- Men den var delt i to udgaver. Den ene var den polske kontrakt, og så var der et anneks til kontrakten, som vi kun skulle vise i tilfælde af kontrol fra de danske myndigheder, siger Sandrino Skoczek til Politiken.

I den officielle kontrakt stod der, at han ville få 120 kroner i timen, og at han ville få en arbejdsuge på 37 timer, men i realiteten arbejdede han 55 timer og fik en timeløn, der lå under mindstelønnen.

Kormal er medlem af Dansk Byggeri og derfor forpligtet til at leve op til danske overenskomster, men ifølge Politikens oplysninger fik de cirka 35 ansatte en bruttoløn, der lå mellem 15.300 og 17.000 kroner, da de arbejdede på byggeriet i Helsingør.

En talsmand for Kormal afviser, at byggefirmaet bruger dobbeltkontrakter og fagforbundet 3F understreger også, at hovedentreprenøren - Pihl & Søn - har hovedansvaret, for at reglerne overholdes.

Men det har ikke været muligt for Politiken at får en kommentar fra Pihl & Søn.