Floppet skatteaftale, fejlagtige udvisninger og spirituskørsel. »En katastrofal uge for regeringen,« fastslår politisk kommentator

‘UNDSKYLD!’

‘Der er tale om et meget beklageligt forløb’.

‘En meget alvorlig sag, som jeg er inderligt ked af’.

Undskyldninger og beklagelser har stået i kø i løbet af ugen, efter tre møgsager har ramt regeringen som en iskold januar-storm.

»Det har været en af de værste uger for Løkkes regering,« siger politisk kommentator, Peter Mogensen, til BT.

Skatteaftalen gik i vasken, og lederen af Liberal Alliance, Anders Samuelsen, måtte undskylde med store bogstaver over for sine vælgere for, at han havde lovet langt mere, end han kunne holde.

»Jeg tager tævene og de er fortjente. Kritikken er 100% i orden,« lød det blandt andet fra udenrigsminister Anders Samuelsen, som i december lovede danskerne »de største skattelettelser i historien«.

Også udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) måtte bøje nakken og beklage, at hendes ministerium har udvist en række alvorligt syge udlændinge på fejlagtigt grundlag.

Inger Støjberg har erkendt i et svar til Folketinget, at hendes ministerium har været for længe om at rette ind efter en dom fra Den Europæiske Menneskeretsdomstol, som fastslår, at alle EU-lande har pligt til at undersøge, hvilke vilkår alvorligt syge udlændinge har i hjemlandet, før der tages stilling til en udvisning. Syv personer er blevet udvist, uden at denne regel er fulgt.

Udlændinge- og integrationsministeren har undskyldt sagen med et »exceptionelt stort pres på embedsmændene« i hendes ministerium.

Som den tredje alvorlige sag - omend af privat karakter - stod justitsminister Søren Pape Poulsen (K) frem med nyheden om, at hans forlovede, Josue Medina Vazquez, var blevet taget for spirituskørsel.

»Der skal ikke herske tvivl om, at det er en meget alvorlig sag, som jeg er inderligt ked af. Spirituskørsel kan ikke forsvares og kan have meget store konsekvenser,« skrev Søren Pape Poulsen bl.a. i et Facebook-opslag.

»Regeringen skal starte forfra«

Politisk kommentator Peter Mogensen fastslår, at det har været en »katastrofal uge for regeringen på alle måder.«

»Det betyder, at regeringen skal starte forfra med at bygge sit renommé op hen i mod et valg,« siger Peter Mogensen, der er direktør for den politiske tænketank Kraka.

Han mener, at sagen om skatteaftalen, der måtte aflyses på grund af regeringens uenigheder med Dansk Folkeparti, sætter spørgsmålstegn ved, om regeringen »overhovedet er i stand til at regere, som folketinget er sammensat i øjeblikket«.

»Hovedproblemet er, at Løkkes parlamentariske situation er meget svær. Han kan kun henvende sig til Kristian Thulesen Dahl (formand for DF, red.), som reelt bestemmer, om der skal være en aftale eller ej.«

Peter Mogensen kalder Støjbergs udvisningssag for »meget uheldig timing for regeringen«, men han mener ikke, at den vil få nogle særlige konsekvenser for politikeren selv, da hun kan undskylde sig med, at fejlen er sket i embedsværket.

Sagen om Søren Papes forlovedes spritkørsel kan ramme Det Konservative Folkepartis image, fordi partiet står for 'lov og orden' - men det er tvivlsomt, om det koster vælgere, forklarer professor i retshistorie ved Københavns Universitet, Ditlev Tamm, der desuden er forfatter til bogen 'Det Høje C' om netop Det Konservative Folkeparti.

»Det er altid skidt for en politiker, at han selv eller en i hans nærmeste omgangskreds kommer på kant med - eller, som i dette tilfælde - overtræder loven. Det er med til at tegne et billede af politikeren,« siger Ditlev Tamm til BT.