Næstformand i Dansk Folkeparti Søren Espersen havnede i noget af en mediestorm, efter han tirsdag aften brugte ordet ’neger’ i et interview til TV 2.

Egentlig handlede det oprindelige interview om Dansk Folkepartis seneste billedkampagne, som har fået kritik for kun at vise hvide mennesker. Sagen udviklede sig dog hurtigt, da Søren Espersen senere blev interviewet i flere medier – og i sit forsvar af ordet ’neger’ et par gang fik kaldt den amerikanske præsident Barack Obama for præcis det.

Siden er sagen eskaleret yderligere, fordi Jeppe Kofod, EU-parlamentariker for Socialdemokraterne, tirsdag i et engelsk tweet oversatte ’neger’ til ’nigger’, da han ville informere sine engelske følgere om den danske historie.

Artiklen fortsætter under billedet.

Men den ukorrekte oversættelse faldt ikke i god jord, og Kofod har efter sit tweet fået kritik fra flere sider for at skarpvinkle sin oversættelse til skade for ikke bare Søren Espersen, men Danmark i det hele taget.

Jeppe Kofod nægtede dog torsdag over for BT, at der var grund til at fjerne sit tweet.

»Jeg vil absolut ikke fjerne det, og jeg mener, han er langt ude, når han udstiller sig selv som offer. Det ('neger', red.) er et nedværdigende, racisitisk udtryk på dansk, og så kan man diskutere oversættelse frem og tilbage, men der er ingen tvivl om, hvad betydningen er. Så må han stå på mål over for sine amerikanske kollegaer,« sagde Jeppe Kofod.

På niveau med en børnehave

Hele miseren vidner om et politisk debatniveau, der er sunket meget, meget dybt. Det mener politisk kommentator Jarl Cordua.

»At kalde det børnehaveniveau er urimeligt over for børnene, og jeg synes virkelig, at man skal tage sig sammen på Christiansborg. Debat på det niveau skaber ikke mere respekt for parlamentarikere, Folketinget og den politiske stand generelt,« siger kommentatoren.

Han mener, at det er en barnagtighed fra Søren Espersens side, når han stædigt insisterer på sin ret til at bruge ordet ’neger’. Alligevel mener Jarl Cordua, at Jeppe Kofod har begået den største dumhed.

»Kofod overtrumfer i idioti ved at gøre det til en international historie, at Søren Espersen har kaldt USA's præsident for n-ordet (’nigger’ red.). Det er simpelthen meget tankeløst, at man bevidst fejloversætter, og i et forsøg på at ramme Dansk Folkepart, udstiller man faktisk Danmark og dansk politik som mere idiotisk, end det er i forvejen,« forklarer Jarl Cordua.

Ingen holder med Jeppe

Han påpeger, hvordan ingen af Jeppe Kofods partifæller har været ude og forsvare ham.

»Jeg tolker det som om, at han har jokket i spinaten, og at man er glad for, at han ikke er en del af Christiansborg, men befinder sig i Bruxelles, hvor tavsheden vil sænke sig.  Det eneste, han har fået ud af det her er, at hans gamle sag har fået nyt liv,« siger Jarl Cordua med hentydning til, at Jeppe Kofod i 2008 trak sig fra sin post som udenrigsordfører for Socialdemokraterne efter at have haft et seksuelt forhold til en 15-årig.

Jarl Cordua tror, at Jeppe Kofod nu skal vente endnu længere, før han kan vende tilbage til det politiske liv på Christiansborg. På den måde skader sagen ham langt mere, end den eksempelvis skader Søren Espersen, som egentlig startede hele sagen ved at sige ’neger’.

»Dansk Folkeparti er ligeglade, for de henvender sig til en del af befolkningen, som vil sige ’neger’. Vi andre kan synes, det er håbløst, men de ser sig selv som en modkultur til den politiske korrekthed – deres profil er at være anti-elite, anti-Christiansborg og anti-politisk korrekthed. De bruger sagen til at sige: Se venner, vi er ligesom jer nede på bodegaen,« siger Jarl Cordua.

Generelt mener Cordua, at politikerne bør tage sig en kende sammen.

»Jeg tror faktisk, de fleste i den danske befolkning har det fromme ønske, at politikerne nu tager sig sammen, stopper med de barnagtigheder og samler sig omkring at skabe et politisk resultat for Danmark. Det er det, de får deres penge for - og ikke for at turnere med de pinlige platheder,« siger han.