Flere politikere og eksperter erkender, at de tog fejl, da de vurderede, at asylstramninger ikke ville virke.

Flere politikere og eksperter erkender nu, at de tog fejl, da de tidligere vurderede, at asylstramninger ikke ville virke, skriver Jyllands-Posten.

SR-regeringen indførte i 2014 en tidsbegrænset opholdstilladelse til personer, der ikke er personligt forfulgt, og blokerede samtidigt for at give denne gruppe familiesammenføring det første år. Dengang blev stramningen af flere blå partier affejet som ligegyldig. Nuværende integrationsminister Inger Støjberg (V) kaldte den for »en meget, meget lille bitte, bitte, bitte, bitte, bitte stramning«, men den var mere end det, lyder det i dag fra Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann Jensen (V).

»Vi må konstatere, at den selvfølgelig har haft en effekt,« siger han til avisen.

V-regeringen besluttede i sommer at sætte personer, som ikke har opholdt sig i landet i mindst syv af de seneste otte år, ned på en såkaldt integrationsydelse. Direktør i i Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen mente dengang, at den lavere ydelse kun ville få en marginal betydning, men det mener han ikke længere. Samtidig konkluderer en norsk undersøgelse, at stramninger eller lempelser i et lands asylpolitik har en effekt på tilstrømningen af asylsøgere til landet. Det norske socialforskningsinstitut har undersøgt effekten af stramninger og lettelser i asylpolitikken i ni nordvesteuropæiske lande, heriblandt Danmark, i perioden 1985-2010, og ifølge forskningschef Jan-Paul Brekke dokumenterer undersøgelsen, at ændringer i et lands asylpolitik påvirker tilstrømningen af asylsøgere, skriver Jyllands-Posten.