Både landets kulturminister Mette Bock og flere ordførere forlanger nu svar fra DR, efter det er kommet frem, at der er betalt godt 70.000 licenskroner for at få flyttet journalist Johannes Langkildes kones hest til Washington D.C.

Helt præcist er der tale om 69.226 kroner og 75 øre for hestetransporten, viser en faktura som Radio 24syv har set. DR's indholdschef Sandy French bekræftede tirsdag aften oplysningerne i fakturaen over for radiostationen, men har derudover nægtet at kommentere yderligere, da sagen handler om personlige kontraktforhold.

Men står det til landets kulturminister og flere politikere, får DR altså ikke lov at slippe helt så let, og der skal en forklaring på bordet.

»Jeg synes, at det lyder som en meget bizar sag, og jeg kan forstå, at der er spørgsmål på vej desangående, og så må vi jo bede DR redegøre for det,« siger kulturminister Mette Boch til Ritzau og tilføjer:

»Jeg håber, at DR vil være åbne, og helt personligt vil jeg sige, at hvis det forholder sig som beskrevet her, så synes jeg, at DR gør sig utroligt sårbar over for kritik.«

Allerede tirsdag var flere politikere ude og kritisere DR for hestetransporten, blandt andet medieordfører for Dansk Folkeparti, Morten Marinus, der vil bede kulturministeren om at rette henvendelse til DR's bestyrelse. Marinus mener nemlig ikke, det kan forsvares at bruge den slags penge på transporten af en hest som ikke kommer licensbetalerne til gavn.

»Jeg synes, det lyder som vanvittige beløb, at man bruger licensmidler til den slags. Det er i hvert fald ikke midler, der kommer ret meget public service-tv ud af. At man flytter en hest, som jeg går ud fra bliver brugt privat og ikke i DR-sammenhæng. Jeg har i hvert fald ikke set Johannes Langkilde ride rundt på en hest i USA,« forklarer han til Radio24syv.

Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, undrer sig også over, at der bliver brugt næsten 70.000 kroner på en hestetransport, og derfor efterlyser han nye retningslinjer på området.

»Det bør ikke kunne foregå. Derfor bør DR lave retningslinjer, der gør, at det ikke kan ske fremover. Det er vores opgave at sikre, at licensmidlerne bliver brugt fornuftigt. Det er også DR’s ledelse og bestyrelses opgave,« siger Mogens Jensen til TV 2.

Både finansminister Kristian Jensen og tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansen har også på Facebook ytret kritik af DR's beslutning om at betale for, at Johannes Langkildes kone kunne få sin hest med til Washington.

'Licens er noget vi giver til.... hestetransport???' skriver Kristian Jensen på sin Facebook-profil.

Tirsdag var det til sammenligning fremme, at Udenrigsministeriet maksimalt dækker udgifter til det, man kalder 'et stuedyr', når man udstationerer personale.

Radio 24syv har spurgt DR's indholdschef Sandy French til, hvorfor man ikke har lignende retningslinjer hos DR, men det ønsker indholdschefen ikke at svare på.

»Det vil jeg ikke forholde mig til. Du er din gode ret til at synes, at det her ser underligt ud, men jeg vil ikke komentere på den aftale og de delelementer, der indgår,« siger Sandy French til Radio 24syv.

Johannes Langkilde ønsker heller ikke at kommentere sagen yderligere.

'Der er mange ting, jeg har lyst til at sige, men jeg udtaler mig af princip ikke om mine løn- og kontraktforhold. Det gælder også i forbindelse med udstationeringen af min familie,' skriver Johannes Langkilde i et svar til BT.

Johannes Langkilde har i godt fire år været DR's korrespondent i USA og bliver fra sommeren 2017 vært på TV Avisen.