____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Politikere mener, at kræftsyge Jette Smed burde have haft en seng på Rigshospitalet.

Regler må aldrig blive vigtigere end mennesker. Det mener både regionspolitikere og sundhedsordførere på Christiansborg.

Søndag skrev BT om Jette Smed, der efter 2½ måned har opgivet kampen mod en aggressiv kræft og et system, der ikke kunne finde en seng til hende.

Udover behandling med kemoterapi, operationer og op til 30 strålebehandlinger, var lægernes tilbud til hende nemlig kørsel på i alt 2.208 km i ambulance mellem Hillerød Hospital, hvor hun var indlagt, og Rigshospitalet, hvor behandlingen foregik.

Da Jette Smed lider af køresyge, var det tilbud ikke godt nok, mener politikerne på Christiansborg.

Jette Smeds sag viser, hvor galt det går, når regler støder sammen med mennesker, mener Camilla Hersom fra Det Radikale Venstre.

- Vi skal have et sundhedsvæsen, der er fleksibelt nok til at tage hensyn i enkelttilfælde. Det er rimeligt nok, at Rigshospitalet ikke har plads til alle strålepatienter. Men det er barokt, at man ikke kan finde en løsning, når hun bliver så dårlig af transporten, siger hun.

Benedikte Kiær (k), bakker op. Hun mener, situationen er ulykkelig, både fra et menneskeligt og et økonomisk synspunkt.

- Når hun bliver syg, får hun ikke det bedst mulige udbytte af sin behandling. Man åbner jo ikke en ladeport, fordi man giver en patient plads på Rigshospitalet, siger hun.

Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde, ville ikke være tilfreds, hvis hun var Jette Smed.

- Det virker molbo-agtigt at man ikke kan blive indlagt der, hvor man bliver behandlet, siger hun og skyder bolden videre til Region Hovedstaden, der har det politiske ansvar for både Rigshospitalet og Hillerød Hospital.

Drukner i politiske pakker

Regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen griber den, for det er ikke første gang en patient føler sig presset af reglerne.

- En del patienter kommer i klemme. Det er jeg bekymret over, for det er vigtigt at se på hele patientens velbefindende og ikke kun på behandlingsregler.

Hun mener, at lægerne er ved at drukne i kræftpakker, behandlingsgarantier og diagnosegaranti.

- På kræftområdet har vi sat så mange initiativer i gang oven i hinanden, at vi nu har brug for en oprydning.

Enkeltsager på bordet

På tirsdag behandler regionsrådet et forslag om et driftsudvalg, der skal give politikerne mulighed for at dykke ned i enkeltsager og vurdere den behandling, patienterne bliver tilbudt på regionens sygehuse.

- Vi skal føre mere kontrol med systemet for at se, hvor problemer opstår. Mennesker er ikke ens. Patienter er ikke som biler, der skal på værksted, siger hun og forsætter:

- Det er ikke regler, vi mangler. Vi mangler plads - også økonomisk - til at tage de menneskelige hensyn, siger hun og sender bolden tilbage til politikerne på Christiansborg.

Her mener, Liselott Blixt (DF), at lægerne skal lytte langt mere til patienternes ønsker.

- Vi taler hele tiden om patient­indflydelse, men i praksis har patienterne ikke et ord at skulle have indført. Hvis Rigshospitalet vil have de gode specialer, så må de også prioritere at finde plads til de folk, der er i behandling siger hun, der vil gå til minis­teren med problemet.

Det var i går ikke muligt at få fat i sundhedsminister Astrid Krag for en kommentar.