Lyt til artiklen

Svensk politi oplever »en lind strøm« af ulovlige skydevåben, der tager turen over Øresundsbron. Våbnene havner i hænderne på de hardcore kriminelle, som den seneste tid har gjort Malmø til centrum for bestialske mord og mordforsøg. Justitsministeren vil have strammet op

Revolvere, håndgranater, AK-47 maskinpistoler og andre fuldautomatiske våben flyder i Malmøs kriminelle underverden. Våben, der er direkte årsag til, at den sydsvenske by - alene igennem det seneste år - har oplevet 15 bestialske drab samt utallige mordforsøg og skyderier på åben gade.

Over for BT fortæller Malmø Politi i dag, at en stor del af disse våben, som bruges i den væbnede konflikt bliver fragtet direkte ind i landet over Øresundsbron – altså via Danmark, der dermed fungerer som transitland i importen af ulovlige skydevåben til Sverige.

»Inden vi fik indført grænsekontrol i slutningen af 2015, var vi nok ret naive. For det var først herefter, at vi pludselig opdagede, at der fra Danmark var en lind strøm af våben ind i Sverige,« siger Eva Gun Westford, betjent og kommunikationsmedarbejder hos Malmø Politi.

Eva Gun Westford har ikke overblik over, hvor mange våben, der direkte beslaglægges på de dansk-svenske grænseovergange, som udover Øresundsbron sker via Frederikshavn-Gøteborg, Helsingør-Helsingborg samt færgeovergangen fra Rønne til Ystad.

Dog vidner omkring 600 beslaglagte våben i 2016 i Malmø alene om en væsentlig tilstrømning.

»Der er fri passage til og fra grænsen, og det er muligt at køre direkte ind over broen fra Danmark eller komme ind via havnene langs sydkysten. Så det er utrolig let at få våbnene ind,« lyder det demoraliserede svar Eva Gun Westford, som fortæller, at hovedparten af de ulovlige våben typisk finder vej fra Balkan-området, hvor de senere fragtes gennem Tyskland op via Danmark for til sidst at havne i hænderne på koldblodige kriminelle i Sverige.

Herhjemme er politikere fra begge sider i folketingssalen rystede over udmeldingen fra svensk politi, og med enstemmig klar ryst er de enige om, at der må gøres noget.

I et skriftligt svar til BT skriver justitsminister Søren Pape Poulsen (K):

- Besiddelse og smugling af skydevåben er fuldstændig uacceptabelt og dybt kriminelt, og det er noget, jeg ser på med stor alvor. Jeg har derfor bedt Rigspolitiet om at tage kontakt til svensk politi for at få undersøgt, om vi kan hjælpe svenskerne med at bekæmpe indsmugling af skydevåben til Sverige via Danmark.

Hos Socialdemokratiet er retsordfører, Trine Bramsen, dybt bekymret over situationen i Malmø, og hun deler ministerens holdning til, at vi herhjemme er nødt til at gøre noget for at bremse udviklingen.

Hun mener, at det generelle antal beslaglæggelser af våben i Danmark er for lavt. Sidste år beslaglagde dansk politi ifølge tal fra Rigspolitiet noget nær samme antal, som politiet i Malmø gjorde, og selvom det er en stigning fra 372 beslaglagte skydevåben i 2015, er der ifølge Trine Bramsen behov for en endnu større indsats.

»Det er for lavt, som det ser ud i dag, og det vidner om, at beslaglæggelser og visiteringer ikke har haft nok fokus den seneste tid. Vi har meget klart bedt justitsministeren om at stramme op, og vi har netop behandlet et lovforslag, hvor vi skærper straffen for våbenbesiddelse. Men det er klart, at straf ikke kan stå alene, og derfor er det helt afgørende, at politiet skal have ekstra fokus på beslaglæggelser og visiteringer, så vi kan sørge for, at folk ikke kører rundt med ulovlige våben i Danmark,« siger Trine Bramsen.

Helt til højre på det politiske spektrum mener Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, at våbentilførslen fra Danmark til Sverige endnu engang vidner om nødvendigheden af en skarpere grænsekontrol:

»Svaret er meget klart: Vi skal have en langt stærkere og permanentgjort grænsekontrol, så vi kan dæmme op for de her problemer og presse de bander, der har en økonomisk interesse i at transportere våben over den danske grænse,« siger han og forstår svenskernes frustration over, at »vi i Danmark har taget så let på det i så mange år.«

»Vi er nødt til at gøre noget for at opruste kontrollen, og der er simpelthen flere, der skal holdes ind til tjek og gennemsyn ved grænserne. Vi kommer nok aldrig i en situation, hvor alle, som i alle, der bevæger sig over grænsen, vil blive tjekket, men vi taler om, at det skal være klart sværere at bevæge sig over grænsen uden at blive kontrolleret,« siger han.