I marts 2014 fastslog Frederiksberg Hospital i en rapport, der blev sendt til Sundhedsstyrelsen, at hospitalet fandt det »sandsynligt«, at der var en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og de symptomer, nogle piger fik efter at være blevet vaccineret. Hospitalet konkluderede, at der var en »bemærkelsesværdig ensartethed i symptomerne«, og at patienterne havde »et højt niveau af fysisk aktivitet forud for vaccinationen.«

Alligevel er de tusindvis af danske piger og kvinder, der hvert år vaccineres, endnu ikke blevet advaret om, at de bør skrue ned for stærk fysisk aktivitet forud for vaccination. Sundhedsstyrelsen mener, at der ikke er grund til at advare, før der ligger endelige videnskabelige forskningsresultater klar.

Men den beslutning bliver nu kraftigt kritiseret af sundhedsordførerne fra Dansk Folkeparti og SF.

»Jeg synes, det er underligt at Sundhedsstyrelsen ikke vil gå ud og advare de unge piger mod vaccinen, hvis de dyrker meget idræt. De burde advare ud fra et forsigtighedsprincip, og det vil jeg også spørge ministeren om, for det ødelægge jo disse pigers liv,« siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, der har kaldt sundhedsminister Nick Hækkerup i samråd.

Samrådet finder sted i dag kl 15.

Sundhedsordfører hos SF Ôzlem Cekic mener også, at Sundhedsstyrelsen bør advare de piger, som dyrker meget idræt.

»Der er mange borgere, som ikke synes, at de er blevet informeret godt nok, da de traf det valg, at deres børn skulle have en HPV-vaccine. Derfor holder det ikke, at man vil vente på nogle ordentlige resultater. Det dur bare ikke. Vi bør have et princip, der hedder, at tvivlen skal komme borgeren til gode. Sådan burde det altid være. Men lige præcis her har Sundhedsstyrelsen en anden tilgang, og det forstår jeg ikke. Jeg vil gerne have, at der informeres om alle foreløbige resultater, siger Özlem Cekic.

Ifølge Sophie Løhde, der er Venstres sundhedsordfører, bør Sundhedsstyrelsen melde mere klart ud angående sammenhængen mellem elitesport og bivirkninger efter HPV-vaccinen:

»Det bliver i øjeblikket skabt stor usikkerhed. Sundhedsstyrelsen burde ud fra et forsigtighedsprincip kommunikere meget klart, at det ifølge styrelsen hverken er muligt at af- eller bekræfte en sammenhæng,« siger Sophie Løhde.