Vi kører over for rødt lys, kæfter op i mobiltelefonen, kører for stærkt, møver os frem og kaster om os med lange-fingre til medtrafikanterne. Mange glemmer alt om at vise hensyn, når de sætter sig bag rattet.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>- Det er hensynsløst, det der, siger politiassistent Henrik Schmeisser, da en personbil overhaler en anden bil indenom, mens føreren taler i mobiltelefon på motorvejsstrækningen mellem København og Øresundsbroen. Chaufføren, der heller ikke har sele på, modtager en samlet bøde på 2.000 kroner. 

Henrik Schmeisser fra færdselspolitiet i København har gennem 26 år løftet pegefingeren og skrevet bøder ud til københavnerne.

- Folk kører mere og mere egoistisk, siger Henrik Schmeisser. 

Den vurdering er Mogens Knudsen, der er operativ leder ved færdselspolitiet i København, enig i. 

- Egoismen i samfundet er også slået igennem i trafikken. Vi er os selv nærmest og har travlt. Det giver en dårlig trafikafvikling, og det er et stort problem. Det er min fornemmelse, at folk kører mere og mere hensynsløst. Folk sætter sig selv højest, og det er en syg tankegang. Vi skal opføre os mere hensynsfuldt overfor hinanden, siger Mogens Knudsen, der har 15 års erfaring i færdselspolitiet. Han fortsætter: 

- Vi kan jo ikke have en politimand siddende på ryggen af alle de tossede trafikanter. Det er en generel kulturændring, der skal til, så folk ikke er så egoistiske.

Henrik Schmeisser har gennem sine mange år i korpset stoppet omkring 80.000 personer, der har glemt, hvad der står i færdselsloven. Men det er langtfra alle de hensynsløse trafikkanter på vejene, som bliver standset.

- Hvis jeg skulle stoppe alle, ville jeg ikke nå at køre ret langt, fortæller han, men bliver nødt til at afbryde sig selv: 

- Jeg skal lige op at se den her, siger han, mens foden trykker hårdere på speederen, så den civile patruljevogn nu er lige bagefter bilen, der kører for stærkt ved vejarbejde på motorvejen.

Nogle hundrede meter senere sætter han det blå blink på taget og viser den fremadstormende bilist sit rødhvide stopskilt. Efter en kort lektion bliver bilisten tildelt en bøde og et klip i kortet for at køre 99 kilometer i timen, hvor det kun er tilladt at køre 70. 

- Det er blevet normalt, at man kører hensynsløst. Vi er nødt til at stoppe op og kigge på vores trafikvaner, så vi kan ændrer kulturen, siger Henrik Schmeisser.

Børn mangler oplæring


En af årsagerne til, at der bliver vist mindre hensyn kan være kulturen med de såkaldte ‘curlingforældre’. Det er forældre, der fejer alle forhindringer væk for deres børn og klarer det hele for dem, så ungerne glider problemfrit frem. Det kan skabe hensynsløse, egoistiske og selvoptagede børn.

Og det begreb kender man også hos politiet.

- Nogle børn får ikke en ordentlig oplæring i trafikken, fordi deres forældre kører dem til og fra skole, fritidsaktiviteter og lignende. På den måde får børnene ikke de bløde trin i trafikken, med gang og cykling, og de lærer ikke at være en del af den samlede trafik. Derfor ved de ikke, hvordan de kan vise hensyn overfor de andre trafikanter, siger Mogens Knudsen, der er operativ leder i færdselspolitiet i København.

Han fortsætter: 

- Det hænger også sammen med, at nogle forældre ikke sætter grænser for deres børn og lærer dem at være hensynsfulde. Det kan måske være grunden til, at nogle kører egoistisk rundt, som om de var Palle alene i verden, siger han og understreger, at der heldigvis stadig er mange, der kører pænt.

Det er ikke kun i København, at man har bemærket den stigende hensynsløshed i trafikken.

Jørn Pakula Andresen, der er vicepolitiinspektør hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter mener, at der de seneste fem år har været en tendens til, at problemet er blevet værre. Men snart kan Henrik Schmeisser og hans kollegaer se frem til at få et bedre våben i kampen mod de egoistiske bilister. Per 1. januar 2012 stiger bøderne for de mindre forseelser fra 500 til 1500 kroner.

Synes du også, at danskerne opfører sig egoistisk og hensynsløst i trafikken? Hvorfor tror du, at danskerne er blevet hensynsløse i trafikken? Og hvad kan der gøres ved problemet?

Deltag i debatten på vores Facebook-side. Du skal 'synes godt om' for at kunne skrive en kommentar. De bedste indlæg bliver bragt i B.T. mandag.