For tiden raser debatten om offentligt ansattes brug af såkaldte 'øv-dage', hvor dynen hviler så tungt på morgenkvisten, at fristelsen til at melde sig syg bliver for stor. Indtil videre er det særligt pædagogernes brug af 'øv-dage', som har forarget, men fænomenet findes også inden for andre faggrupper.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi kørte man eksempelvis et forsøg med lovlige 'øv-dage' i omkring et halvt år fra forsommeren 2012.

Forsøget, som omfattede 100 ansatte ved politiet i Ringsted, gav mulighed for at tage en hurtig selvbetalt fridag - som en slags akut afspadsering - når udsigten til en arbejdsdag mandag morgen kunne virke for uoverskuelig.

Men forsøget er nu skrinlagt, oplyser Stella Østerhaab, som er sektionsleder i HR-afdelingen ved Midt- og Vestsjællands Politi.

- Vi har faktisk droppet det. Vi havde et samlet projekt med forskellige initiativer, som var sat i luften for at nedbringe sygefraværet. Men da der var gået en rum tid, som var afsat til projektet, kunne vi ikke aflæse noget resultat af forsøget med 'øv-dage', siger hun.

Politiet: Ingen effekt på sygefraværet

Forsøget i Midt- og Vestsjællands Politi, der skulle nedbringe sygefraværet, omfattede også andre initiativer som tilbud om motion i arbejdstiden, ekstra uddannelse af personalelederne samt mulighed for at blive kørt til arbejdspladsen af kollegaer. Men de legitime 'øv-dage' gav altså ikke nogen målbar effekt på sygefraværet.

- Det var meget lidt, det blev brugt. Vi kunne ikke se helt præcist, hvor meget i vores statistikker, men vores personaleledere lavede en løs opgørelse over omfanget, og det var som sagt meget lidt, det blev brugt af de 100 medarbejdere, der deltog i forsøget, siger Stella Østerhaab.

Hun peger på solidariteten blandt kollegaer som årsagen til, at få politifolk valgte at gøre brug af muligheden for at melde 'øv'.

- Jeg tror, at det sted, hvor der kan være størst behov for sådan en 'øv-dag', er i vores beredskaber. Men vores folk ved jo godt, at hvis de tager fri, er der andre, der skal komme og tages deres vagt. Derfor tror jeg simpelthen, at de er så samvittighedsfulde, at situationen virkelig skal være graverende, før man vil gøre brug af ordningen, siger Stella Østerhaab.

Hos Midt- og Vestsjællands Politi arbejder man derfor nu på at finde andre metoder til at nedbringe sygefraværet.