Kirkegængerne taler den dramatiske episode igennem på præstens kontor efter gudstjenesten.
Kirkegængerne taler den dramatiske episode igennem på præstens kontor efter gudstjenesten. Foto: Katrine Emilie Andersen

Der var tale om en ganske almindelig aktion, da udlændingekontrolgruppen ved Københavns Politi søndag besøgte en afrikansk kirke på Amagerbrogade. Det fortæller gruppens leder, vicepolitikommissær Kjeld Farcinsen.

Vicepolitikommissæren erklærer sig videre tilfreds med aktionen, som han ’ikke kan sætte en finger på’. Han afviser dog samtidig, at forløbet er, som kirkegængerne har beskrevet det.

- Det er korrekt, at det er vores folk, der har været ude på stedet. Men de giver sig til kende, idet de træder ind af døren. Det gør de både verbalt og ved at vise deres politiskilte. Først derefter beder de om at se opholdstilladelser og pas.

Hvorfor lave den aktion, når de her mennesker er i kirke?

- Vi har ikke nogen opfattelse af, at det her er en kirke, da vi tager derud. Vi er klar over, at det er et forsamlingshus for afrikanere, men vi har ingen anelse om, at det er en kirke.

Men da dine folk finder ud af det, hvorfor venter de så ikke, til gudstjenesten er afsluttet?

- Der er ikke nogen gudstjeneste i gang, da vores folk kommer ud på stedet. Det er klart; havde der været en gudstjeneste i gang, så havde vi aldrig lavet den aktion. Så havde vi ventet pænt. Vi laver ikke aktioner, når der finder kirkelige handlinger sted.

Flere af de tilstedeværende fortæller, at betjentene går og tager billeder af deres pas med deres mobiltelefoner. Hvorfor?

- Det er helt normal procedure. Vi tager billederne for at se på opholdspapirerne. Det er meget nemmere på den måde. Så ser vi på papirerne og vurderer deres ægthed, og så sletter vi selvfølgelig de billeder, der ikke giver grund til videre efterforskning.

Ingen dommerkendelse

Nogle af kirkegængerne fortæller også, at de beder om at se en dommerkendelse. Det kan de ikke, hvorfor?

- Fordi der ikke er tale om en ransagning jvf. retsplejelovens kapitel 73, hvorfor der ikke skal indhentes dommerkendelse. Der er alene tale om kontrol af opholdsgrundlag jvf. udlændingeloven.

Hvad er det, der får jer til at lave den her aktion?

- Vi har flere gange fået den her adresse oplyst i forbindelse med andre sager, hvor der har været afrikanere involveret. Så der er jo noget, der tyder på, at der kan være illegale indvandrere på adressen, og det er derfor, at vi tager derud.

Var der så det?

- Jeg kan sige, at vi efter den her aktion har tre personer, som vi skal have set nærmere på.

Så alt i alt er du tilfreds?

- Ud fra den måde, som jeg har fået begivenhederne gengivet, har jeg ikke en finger at sætte på det. Men jeg vil godt understrege, at vi ikke vidste, at det var en kirke, og at der ikke var nogen kirkelig handling i gang, da vi kom derud. Var der det, så havde vi ventet.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.