Lyt til artiklen

Politibetjente frygter for karrieren, hvis de åbner munden, viser stikprøve

Politifolk holder mund, hvis de er utilfredse med ledelsen. Det skriver Avisen.dk

At bruge sin ytringsfrihed kan nemlig være dyrt for den fremtidige karriere. Det viser en stikprøve blandt 60 medlemmer foretaget af Politiforbundets blad Dansk Politi. Her svarer godt tre ud af fire ja til, at det ”skader karrieren at blive stemplet som kritisk af ledelsen."

Og over halvdelen af de adspurgte har hørt eller kender til tilfælde, hvor det har skadet karrieren, hvis politifolk har ytret sig kritisk.

- Det ser vi med stor alvor på. Det er klart, at et system som vores bør være præget af ytringsfrihed, siger Politiforbundet formand, Peter Ibsen til Avisen.dk.

Ledelsen tåler ikke kritik

Dansk Politi bringer flere anonyme kommentarer fra betjente. Blandt andet skriver en politiassistent:

- Der er visse ledere, der ikke tåler kritik og straffer kollegerne på forskellig vis. Der er mange alfa-hanner i flokken, og det giver spændinger.

Dansk Politi har foretaget stikprøven blandt 60 medlemmer. Og selvom de ikke betragter undersøgelsen som videnskabelig, er den alligevel udtryk for en tendens, mener Peter Ibsen, der vil tage sagen op over for politiledelsen.

Retsordfører for Det Konservative Folkeparti Tom Behnke mener, at regeringen har gjort det klart, at der selvfølgelig er ytringsfrihed blandt alle offentligt ansatte, også hos politiet.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Rigspolitiet, der ikke ønsker at udtale sig, før rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg vender tilbage fra ferie i august. Det har ligeledes ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Lars Barfoed (K).