Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Politiskole-elever i forreste linje under klimaballade.

Et hold elever fra politiskolen blev verdensberømte under klimatopmødet. De stod i forreste linje, da der blev serveret knippelsuppe foran Bella Center, og billederne af dem gik verden rundt.

Den enorme mangel på mandskab til klimatopmødet fik politiet til at indkalde tre hold fra politiskolen, og et af holdene fik til opgave at udgøre en menneskelig mur, da aktivister 16. december forsøgte at trænge ind i Bella Center. Aspiranterne serverede en ordentlig portion knippelsuppe, der blev omtalt i nyhedsmedier verden over.

Og det var ikke kun rosende ord, politiaspiranterne fik med på vejen af verdenspressen.

Under aktionen fik flere fredelige forbipasserende et knippelslag med på vejen, heriblandt en irsk biskop og en lokal beboer ved navn Henrik Eilsgård, der lige var kommet fra tandlægen.

- Jeg troede, det var en fredelig demonstration, men pludselig blev jeg angrebet af en betjent, der slog mig tre gange på skulderen. Jeg tog hænderne op i luften og råbte, at jeg ikke havde gjort noget, men han blev bare ved, har Henrik Eilsgård fortalt til B.T.

Da en stor gruppe af delegerede fra klimatopmødet i Bella Center valgte at tilslutte sig demonstranterne, blev de ligeledes mødt med knipler og tåregas. Videooptagelser, som B.T. er i besiddelse af, viser desuden, hvordan flere demonstranter bliver slået med kniplen, efter de har sat sig ned på jorden, hvilket får Landsforeningen KRIM til at overveje en anmeldelse.

- Man bør overveje, om det ikke er bedre at sætte mere erfarne betjente ind, når man på forhånd ved, at der vil blive ballade. Man kunne for eksempel have taget imod tilbuddet om assistance fra svenske betjente, siger KRIMS formand, Claus Bonnez.

Chefpolitiinspektør Per Larsen mener ikke, det var forkert at sende unge politiaspiranter ind i forreste række. Tværtimod mener han, at aspiranterne har lært en masse af at holde aktivister væk fra Bella Center.

- Der findes ingen bedre træning end virkeligheden. Det nytter ikke noget, at vi pakker dem ind i vat og bomuld. Vi er nødt til at bruge det mandskab, vi har, men vi kunne selvfølgelig aldrig drømme om at sende mandskab ud, som ikke var klar. Der er tale om PG3'ere, der har været ude i 18 måneders praktisk tjeneste, men som bare mangler den sidste teoretiske del. De var fuldt ud klar til opgaven, siger Per Larsen.

Andre læser også