Gribende dokumentar om Carina på DR i aften

Først snød hun døden og overlevede en trafikulykke, stik imod lægernes dom. Så kæmpede hun sig tilbage til livet på et genoptræningscenter foran hele Danmark i DR’s dokumentar ‘Pigen der ikke ville dø’.

Men da kameraet slukkede, valgte Syddjurs kommune at gå imod alle anbefalinger og flytte 19-årige Carina over på et plejehjem, hvor den yngste var 55 år og hjerneskadet.

Her blev Carina så deprimeret, at hun truede med at tage sit eget liv.

- Skal mit liv virkelig slutte med, at jeg skal være ved de her gamle hoveder. Jeg ved godt, jeg er kendt som hende, der ikke ville dø, men hvis vi skal blive ved sådan her, så kan jeg da også bare dø altså.



De barske ord fra Carina, 20, falder i den nye, opfølgende dokumentar ‘Pigen der ikke ville dø - 1 år efter’, som bliver sendt i aften kl. 20 på DR1.

Her sætter Carina for første gang selv ord på, hvordan hun mistede sin ellers ukuelige livsgnist, da hun blev parkeret på Syddjurs kommunes eget plejehjem for ældre hjerneskadede.

- Skal jeg stå op i morgen, eller skal jeg ikke. Jeg kan også bare lade som om, jeg er syg og så blive i sengen. Jeg gad da ikke op til de der gamle mennesker, det var der jo ikke noget spændende ved, som hun siger.

I den bevægende dokumentar ser man også, hvordan Carinas forældre, Kim og Maibritt, dybt chokeret må se til, mens deres datter i løbet af 2012 synker mere ind i depression for til sidst at true med at tage sit eget liv.

Om hun ville have gjort alvor af truslerne, tør forældrene ikke gisne om i dag, siger hendes far, Kim Melchior, til bt.dk

- Det er svært at sige, men hun var så træt af det hele, helt klart. Vi var bekymrede, der skete ingen fremskridt. Hvad skulle hun spejle sig i, hvem skulle hun snakke om byture, fyre også videre med, når hun sad med nogle gamle hønisser, siger Kim Melchior til bt.dk

Billigere løsning

Trods Carinas trusler om selvmord afviste Syddjurs kommune at flytte hende, selv kommunens egen hjerneskade-konsulent og flere andre eksperter anbefalede, at hun skulle flyttes til behandlingscentret Østerskoven, et bofællesskab for unge i samme situation.

I stedet insisterede Syddjurs kommune på en betydeligt billigere løsning, nemlig selv at varetage Carinas genoptræning, selv om de ikke har nogen specialister på området.



Tidligere lå ansvaret for senhjerneskadede hos de gamle amter, men efter kommunalreformen i 2007 skal alle kommuner hver især stå for genoptræning. Alternativt kan de betale for en bekostelig specialplads uden for kommunen, som Syddjurs i Carinas tilfælde ikke var interesseret i.

- Det bliver jeg så hidsig over. De politikere på Borgen skal råbes op nu. Det kan ikke nytte noget, at 98 kommuner skal have deres eget hjernecenter, det har de ikke en skid forstand på. Det er kun for at spare penge, men jeg kunne godt tænke mig at se det regnestykke, raser Kim Melchior.

Ekstrem forbedring


Først fem måneder efter, i november sidste år, da Carina var ved at give op, tog medierne sagen op og viderebragte forældrenes nødråb. Og så handlede Syddjurs kommune. Få dage efter blev Carina flyttet til behandlingscentret Østerskoven, hvor hun i første omgang har fået et års plads.

Og som man kan se i aftenens dokumentar, er der på de første syv måneder sket ekstreme forbedringer med 20-årige Carina. På Østerskoven har hun fået sin egen lille lejlighed med eget tekøkken og bad, hun bor sammen med andre unge i samme situation og går til cafe-arrangementer, lægger makeup, taler om sine stilletter, løber, rider og drømmer om kærester.

- Carina på plejehjem og Carina i dag er som nat og dag. Det er fantastisk. Men tanken om, at hvor langt vi kunne være kommet, hvis ikke vi skulle have kæmpet i fem måneder, kan godt gøre mig arrig, siger Kim Melchior og uddyber:

- Hvis ikke man sætter ind hårdt og kontant, får vi en tung patient, der aldrig kommer videre, i stedet for at håbe på, at de med lidt hjælp og investering kan komme til at klare sig selv en dag og måske endda bidrage til samfundet. Det er Carina et lysende eksempel på, siger hendes far.