Erhvervsleder og godsejer Peter Hermann Zobel er gået bort.

Den tidligere administrerende direktør for Codan døde søndag morgen i en alder af 81 år efter længere tids kamp mod den kroniske lungesygdom, KOL.

Det bekræfter hans datter, Sarah Zobel, over for BT.

Afdøde Peter Zobels datter, Sarah Zobel Kølpin.
Afdøde Peter Zobels datter, Sarah Zobel Kølpin. Foto: Kristian Brasen
Vis mere

Erhvervsmanden efterlader sig børnene Caroline, Rigmor, Sarah, Alexander og Nicolai Zobel.

Mistede hustru og datter

Peter Zobel er først og fremmest kendt som en succesfuld og benhård erhvervsmand som mangeårig topchef i forsikringsselskabet Codan, men hans livshistorie rummer også flere ulykkelige tragedier, da han inden for en kort periode mistede sit livs kærlighed og sin datter.

Hans første kone, Annika Wicksell, døde i en trafikulykke som 29-årig i 1971. Blot to år senere døde parrets multihandicappede datter, Josephine, der blev blot seks år gammel.

I bogen ‘Zobel – historien om et dansk dynasti’ fra 2014 giver forfatter Michael Teschl i samarbejde med Peter Zobel et indblik i, hvordan sorgen mærkede den tidligere Codan-boss for livet.

Peter Zobel bar sorgen over tabet af sin første kone, Annika Wicksell, med sig til sine dages ende.
Peter Zobel bar sorgen over tabet af sin første kone, Annika Wicksell, med sig til sine dages ende. Foto: Betina Garcia
Vis mere

’I ugerne efter Annikas begravelse var Peters hverdag ukendelig. Sådan husker han det ikke selv, men det gør de, der var tættest på ham. Han var kun en skygge af sig selv’, skriver forfatter Michael Teschl i bogen og fortsætter:

’I hjemmet, hvor Annika stadig var til stede som en del af luften, lydene og stemningen i stuerne, kunne Peter ikke undgå at blive tynget af en overvældende ensomhed. Han kæmpede dagligt mod både selvmedlidenheden, afsavnet, bekymringen om sin egen og i særdeleshed døtrenes fremtid uden deres mor.'

Fotomodellen Rigmor Zobel (tv). Datter af Peter Zobel og dennes første hustru Annika Wicksell. Her sammen med stedmoderen Anita Zobel (th).
Fotomodellen Rigmor Zobel (tv). Datter af Peter Zobel og dennes første hustru Annika Wicksell. Her sammen med stedmoderen Anita Zobel (th). Foto: Ukendt
Vis mere

Peter Zobel blev efterfølgende gift med Anita Zobel og senere med Henriette Zobel, men Michael Teschl sagde til BT i forbindelse med udgivelsen af biografien, at Annika altid havde en særlig plads i forretningsmandens hjerte:

Henriette Zobel. Peter Zobels tredje og sidste kone.
Henriette Zobel. Peter Zobels tredje og sidste kone. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

»Det er min klare opfattelse, at Peter Zobel aldrig er kommet sig over tabet af Annika. Det gør stadig for ondt,« sagde Michael Teschl, som tilbragte masser af timer sammen med Peter Zobel på hans sydsjællandske gods Bækkeskov.

I spidsen for Codan

Peter Zobel havde en lang og storstilet erhvervskarriere inden for forsikringsselskabet Codan. Her startede han i 1963 som direktionssekretær. I 1979 overtog han posten som administrerende direktør efter sin far, Hermann Zobel. Under Peter Zobels ledelse overtog Codan resterne af den krakkede Hafnia-koncern i 1993.

Peter Zobel i 1999, hvor han var direktør for Codan.
Peter Zobel i 1999, hvor han var direktør for Codan. Foto: BENT K RASMUSSEN
Vis mere

Peter Zobel var desuden hofjægermester og Ridder af Dannebrog, og han har gennem mange år haft et tæt forhold til Kongehuset, hvor han blandt andet var med til kronprinsparrets bryllup.

Peter Zobel, som ses i baggrunden, midtfor, på jagt med prins Henrik. Med på jagten var også jagtvennerne Christian Kjær og den Italienske Prins Fernando.
Peter Zobel, som ses i baggrunden, midtfor, på jagt med prins Henrik. Med på jagten var også jagtvennerne Christian Kjær og den Italienske Prins Fernando. Foto: KELD NAVNTOFT
Vis mere

Peter Zobel ejede det sydsjællandske gods Bækkeskov ved Præstø, hvor han har boet siden midten af 90'erne. Han var især glad for at gå på jagt med sine børn.

Peter Zobel til ekskonen Henriette Zobels modeshow med deres to sønner. Peter Zobel efterlader sig fem børn.
Peter Zobel til ekskonen Henriette Zobels modeshow med deres to sønner. Peter Zobel efterlader sig fem børn. Foto: Lea Meilandt Mathiesen
Vis mere

»De fedeste rejser, jeg har haft i mit liv, har været jagtture sammen med min far. Vi har været på bjørnejagt i Canada, og jeg har været med i Namibia,« fortalte Alexander Zobel sidste år til Sjællandske i forbindelse med Zobels 80-års fødselsdag.